Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så ska köerna till BUP minska – Elina Backlund Arab (S) lyfter fram tre åtgärder. Foto: Anna Beijron/SVT

Politikern om BUP-köerna i Västernorrland: ”Varje barn och familj ska få hjälp i tid”

Uppdaterad
Publicerad

Det är en bekymrad politiker i majoriteten som SVT träffar för att fråga om väntetiderna till barn- och ungdomspsykiatrin i Västernorrland. Frågan är högt prioriterad, enligt Elina Backlund Arab (S).

– Varje dag som ett barn får vänta är en förlorad dag, säger hon.

Behovet av hjälp från BUP ökar och i Västernorrland har regionen svårt att ge snabb hjälp till alla. Magdalenas son har fått vänta tre år på adhd-medicinering. Ett och ett halvt år tog det från första kontakten med primärvården till utredning.

– Det är verkligen helt orimligt att vänta så länge, säger Elina Backlund Arab (S), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Köer till BUP i Västernorrland

Ökat under pandemin

Hon säger att samhällets samverkan kring barn som mår dåligt måste förbättras. Det tycks vara många faktorer som gör att unga mår sämre.

– En anledning är pandemin. Vi ser att allt fler unga mår sämre och den andel som har störst behov av hjälp har ökat. Vi blir också fler barn och unga i regionen och då blir det också fler som behöver hjälp. 

Tidigare insatser nödvändiga

– Barn är särskilt sårbara och det händer mycket i utvecklingen. De behöver få stöd och hjälp så fort som möjligt, fortsätter Elina Backlund Arab.

Nyligen startade regionen Barn- och ungdomsentrén i Sundsvall för att fånga upp fler barn och unga tidigt. Den är till för hela länet och en liknande verksamhet startar i Örnsköldsvik i augusti.

– Det är jätteviktigt att säga att alla kan söka dit oavsett var man bor i länet. Det viktiga är att få kontakt samma dag. Vi har varit sent ute här.

BUP, Barn- och ungdomspsykiatrin

  • En specialisthjälp för barn och ungdomar med psykisk ohälsa eller funktionsnedsättning.
  • Kan hjälpa till vid till exempel ångest, depression, ätstörning, aggressivitet, koncentrationssvårigheter eller tvångstankar.
  • BUP i Västernorrland har mottagningar i Härnösand, Sollefteå, Sundsvall och Örnsköldsvik.
  • Uppdraget är att utreda, bedöma och behandla psykisk ohälsa hos barn och ungdomar.
  • Inom BUP arbetar läkare, psykologer, kuratorer, sjuksköterskor, arbetsterapeuter, dietister, specialpedagoger och medicinska sekreterare.

Källa: Region Västernorrland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Köer till BUP i Västernorrland

Mer i ämnet