Foto: SVT

Chefen för barn- och ungdomspsykiatrin BUP i Västernorrland: ”Jag kan bara beklaga och förstår deras frustration”

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 300 barn väntar på bedömning inom barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, i Sundsvall. De långa väntetiderna har ingenting med ekonomi att göra säger BUP-chefen Mats Gidlund.

– Vi gör vårt bästa och jag kan bara beklaga att det är så här. Vi behöver bland annat fler läkare men behöver också hitta nya arbetssätt.

Siffrorna är tydliga: Västernorrland är klart sämst i landet på att leva upp till ett första besök till BUP inom 30 dagar, den så kallade förstärkta vårdgarantin.

– Förutsättningarna i landet är olika. Men vi gör ett strategiskt arbete nu och har förhoppningar om att ligga i fas och att man ska få en första bedömning inom 90 dagar, säger Mats Gidlund som är chef för verksamheten i länet.

Köer till BUP i Västernorrland

Startat ny verksamhet

Han berättar om barn- och ungdomsentrén i Sundsvall, en nystartad verksamhet där barn och unga mellan 6 och 17 år kan få hjälp med lindrig till måttlig psykisk ohälsa. Än så länge har man öppet för 10-12-åringar och gradvis ska man ta emot fler.

– Vi försöker också lära av andra regioner som bland annat har digitala föräldrautbildningar.

Läget värst i Sundsvall

I Sundsvall är det drygt 300 barn som just nu köar för hjälp inom BUP. Enligt Mats Gidlund är utmaningarna störst i Sundsvall med ett ökat tryck på bland annat adhd-utredningar.

– Vi har kortare vårdköer på BUP i Sollefteå, Örnsköldsvik och Härnösand.

Vad är Barn- och ungdomsentrén i Sundsvall?

Barn- och ungdomsentrén är en nystartad verksamhet för barn och unga 6-17 år samt deras föräldrar eller vårdnadshavare.

Verksamheten finns i Sundsvall och ska jobba förebyggande och behandla den som har lindrig till måttlig psykisk ohälsa. För närvarande tar man emot barn i åldern 10-12 år. Under de närmsta fyra åren kommer man att gradvis kommer öppna för alla mellan 6 och 17 år.

Efter sommaren öppnar man också i Örnsköldsvik. Verksamheten är till för alla unga i hela länet.

Källa: Region Västernorrland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Köer till BUP i Västernorrland

Mer i ämnet