Siffror från SKR över andelen som fått vård på BUP inom 30 dagar. Foto: SVT Design

Sämsta siffrorna i landet inom barn- och ungdomspsykiatrin i Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Medan Region Gotland ger 100 procent av patienterna vård på BUP inom 30 dagar, får bara 12 procent i Västernorrland det. Skillnaderna i landet är mycket stora, visar väntetidsstatistik från Sveriges kommuner och regioner, SKR, från mars i år.

Enligt statistik från Region Västernorrland väntade 617 barn och unga på ett första besök inom barn- och ungdomspsykiatrin i Västernorrland i januari i år.

Det kan jämföras med 380 personer i januari 2018. Siffran har ökat varje år under de senaste fem åren.

Köer till BUP i Västernorrland

När det gäller antal som väntar på fördjupad utredning/behandling har det också ökat: 2018 var siffran 138 och i januari 2022 var det 239 personer.

Den så kallade förstärkta vårdgarantin säger att sökande ska få ett första besök till BUP inom 30 dagar. I riket uppfylls det för 52 procent av patienterna. I länet var andelen som får sitt första besök inom måldatum 30 dagar endast 9 procent i januari i år, att jämföra med drygt 20 procent 2018.

Mellan januari och mars förbättrades andelen som får sitt första besök inom måldatum 30 dagar med 3 procentenheter – från 9 till 12 procent.

Siffror från regionen över antal väntande på första besök och fördjupad utredning/behandling. Foto: SVT Design

Målsättning för barn- och ungdomspsykiatrin

Målsättningen för tillgängligheten inom barn- och ungdomspsykiatrin är att patienten ska få ett första besök, en utredning respektive en behandling inom tidsgränsen 30 dagar.

För BUP finns det sedan 2011 en målsättning om en förstärkt vårdgaranti som innebär att barn och ungdomar inte ska behöva vänta längre än 30 dagar på en första bedömning samt ytterligare 30 dagar till en fördjupad utredning eller behandling.

Källa: Sveriges kommuner och regioner, SKR

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Köer till BUP i Västernorrland

Mer i ämnet