Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fem nya arbetssätt – Chefen för psykiatri och habilitering, Kristina Mårtensson, listar fem förändringar som kan korta köerna till BUP. Foto: Anna Beijron/SVT

Brist på personal inom BUP i Västernorrland tvingar fram nya arbetssätt

Publicerad

Det är brist på psykiatrer, kuratorer och psykologer. Samtidigt växer behovet av hjälp från barn- och ungdomspsykiatrin, BUP.

– Vi måste ändra arbetssätt och ta emot fler patienter med samma mängd resurser, säger Kristina Mårtenssom, områdesdirektör i region Västernorrland.

Det tar tid och resurser att behandla de som har kommit in på BUP och samtidigt ta emot nya patienter för bedömning.

– Det är en stor organisation och det handlar om att ändra arbetssätt för väldigt många människor. Vi har sett att man i andra regioner har lyckats minska väntetider genom att ändra arbetssätt.

Köer till BUP i Västernorrland

Måste ta emot fler

Det är ett tufft läge, med närmare 600 barn och unga i kö i länet. Samtidigt är det personalbrist, säger Kristina Mårtensson som är områdesdirektör för psykiatri och behandling.

– Tyvärr är det samma inom BUP som inom övrig hälso- och sjukvård, vi har svårt att rekrytera personal. Vi måste både rekrytera och försöka behålla de vi har.

I videon listar Kristina Mårtensson hur arbetssätten på BUP behöver förändras för att kunna hjälpa fler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Köer till BUP i Västernorrland

Mer i ämnet