Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mia Fridstaden svarar på tre frågor om BUP-köerna. Tex: Vad gör man om man inte får hjälp? Foto: Anna Beijron/SVT

Ökning av utredningar kring NPF-diagnoser hos BUP i Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Kön till barn- och ungdomspsykiatrin i Västernorrland växer. Framför allt i Sundsvall.

– Vi ser ökning på de flesta spektran men det som sticker ut är frågeställningar om NPF-diagnoser, adhd och så vidare, säger Mia Fridstaden på BUP.

Förutom utredningar kring neuropsykiatriska funktionsnedsättningar ökar svåra självskadebeteenden och ätstörningar. Någon enkel förklaring finns inte.

– Vi har inte riktigt ett bra svar. Om det är det totala i samhället, med ökad stress och att mycket ska gå ihop även för våra barn och unga. 

Köer till BUP i Västernorrland

Stressrelaterad ohälsa ökar

Hennes chef, Kristina Mårtensson, som ansvarar för all psykiatri och habilitering i länet, är inne på samma spår.

Mia Fridstaden och Kristina Mårtensson ser ett ökat behov av stöd och hjälp hos unga som mår dåligt. Foto: Anna Beijron SVT

– När det gäller vuxna är det den stressrelaterade arbetsrelaterade ohälsan som ökar mest, inte psykiska sjukdomar. Då får vi tänka att det är samma för barn och unga att det handlar mycket om den stressande miljö man befinner sig i.

Behövs anpassningar i skolan och hemma

De ser ett ökat behov av samverkan för att barn och unga ska få rätt hjälp i tid.

– Alla barn har olika behov. Vi kan ibland tycka att man behöver göra mer anpassningar för barnen. Man måste se över livspusslet och se till att det fungerar för ett barn. Hur ser det ut hemma, i skolan, vad gör man på sin fritid? Alla behöver hjälpas åt, säger hon.

Tydligare ansvarsfördelning

 Just nu pågår ett arbete med att se över samverkansformerna med skolorna i länet.

– Vilken del har skolan, vilken del har rehabilteringen och vad gör BUP för barnen som till exempel har behov av utredning. Det försöker vi förtydliga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Köer till BUP i Västernorrland

Mer i ämnet