Foto: SVT

Klart – så blir E4:an

Uppdaterad
Publicerad

I dag avgjordes frågan om gamla E4 genom Sundsvall i fullmäktige. Det blev två filer – som majoriteten förespråkade.

Frågan om gamla E4 genom stan har utvecklats till Sundsvalls egen ”Slussen-fråga”. Två intressen står mot varandra. På ena sidan trafiksituationen med köbildningar i centrala Sundsvall som ställts mot behovet av att få bort barriäreffekten mellan city och inre hamnen; eller en vänligare, bilfriare stad som ”boulevardvännerna” har uttryckt det.

Klubbat i dag

Konkret har debatten handlat om huruvida gamla E4:an ska ha kvar två körfält i vardera körriktning, som i dag, eller bantas till ett körfält.

Striden om gamla E4 i Sundsvall

Efter att förslaget om en bantning har legat på is under en tid har majoriteten nu dammat av det ursprungliga förslaget som innebär att gatan smalnas av till två körfält. Förespråkarna vill skapa en grön stadsboulevard mellan stenstaden och hamnen.

Motståndarna har dock ett annat namn på gatan.  De tror att ordet trafikpropp bäst beskriver den nya gata som på måndagen klubbades igenom av majoriteten i fullmäktige.

”Åsa-Nissemarxism”

Det blev en lång debatt.

– Åsa-Nissemarxism, tyckte Michael Gäfvert (M) och krävde att frågan utreds ytterligare.

– I valet mellan bilar och människor är valet enkelt. Människorna självklart, sa Liza Maria Norlin (KD).

– Vi behöver komma till ett beslut. Det är en central fråga för stadsutvecklingen av Sundsvall, säger kommunalrådet Peder Björk (S).

Överlämnas till kommunen

Beslutet i fullmäktige handlar om vilka direktiv Trafikverket ska få från Sundsvalls kommun när gamla E4:an ska byggas om och överlämnas till kommunen. Tidigare, dvs innan Sundsvallsbron, var vägsträckan en del av det vägnät som sköttes av Trafikverket, och det blir också Trafikverket som kommer att betala notan för ombyggnaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Striden om gamla E4 i Sundsvall

Mer i ämnet