Med sina 27 år tillhör Erica Udén Johansson veteranerna i högsta damhockeyligan SDHL. Visa alla (2)
Visa alla (2)

”Jag vill bevisa att de har fel”

Publicerad

Erica Udén Johansson, landslagsspelare i Sundsvall Timrå, är inte förvånad över att Modos hockeydamers sportchef fått nog. – Det är ständig uppförsbacke, säger hon.

Erica Udén Johansson är assisterande lagkapten i Sundsvall Timrå som liksom Modo spelar i damernas högsta hockeyserie SDHL (Svenska Damhockeyligan).

Sedan många år tillbaka är hon också landslagsspelare. Med sina 27 år är hon att betrakta som en veteran inom damhockeyn.

Hon menar att många talanger försvinner på vägen. Uppe i seniorålder är det svårt för många att få studier eller heltidsjobb att gå ihop med hockeyspelande på elitnivå, med träningar och matcher i stort sett dagligen på olika tider.

Negativa attityder

På herrsidan handlar det om att vara heltidsanställd hockeyspelare medan situationen för damerna oftast handlar om att kombinera idrotten med jobb och studier.

Och Erica Udén Johansson beskriver även känslan av att många ser ner på deras idrottande.

”Tycker det är en hobby”

– Det har blivit mindre av det. Men det finns fortfarande folk som inte tycker att det är en riktig sport så att säga. Utan det är herrarna som ska ta hand om det hela och driva det framåt, och att damerna inte har nåt med det att göra, berättar Erica Udén Johansson.

– De tycker att det är en hobby det vi håller på med, ingen elitverksamhet. Och att vi till exempel inte bör få träningstider på samma villkor som killarna.

Har du funderat på att sluta på grund av attityder och fördomar som du mötts av?

– Nej, sluta har jag inte funderat på. Det är väl mer att jag vill  bevisa att de har fel, säger hon och ler.

Känner du någon som har slutat på grund av det här?

– Ja, det gör jag. Flera tjejer som haft potential att bli riktigt duktiga. Men som inte fått ihop det hela. Det är tråkigt.

Hur ser det ut om fem år tror du?

– Förhoppningsvis mycket bättre. Att vi kan ha elitsatsande lag, och att vi är på en mer jämställd nivå. Och jag hoppas också att det då finns förutsättningar för att man till exempel ska kunna jobba 50 procent och satsa på hockeyn också, säger Erica Udén Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Modo damvillkor

Mer i ämnet