Inte alla tycker att damverksamheten bör få samma möjligheter till bra träningstider som herrarna. Det kan spelare och ledare inom Sundsvall Timrås damlag vittna om. Samtidigt som de tycker att villkoren för laget blivit bättre med åren.

”Vi blir inte hörda eller sedda”

Publicerad

Mododamernas lokalkonkurrent Sundsvall Timrå tycker att deras förutsättningar långsamt förbättrats. Men tränaren Lars Johansson kan ändå förstå Robert Elfvings avhopp från Modo.

I samband med att Robert Elfving, sportchef för Modos hockeydamer, meddelade att han avgick, tog diskussionen fart om damlagens dåliga villkor.

Elfving säger att avhoppet beror på saker som bland annat träningstider och utrymmen i arenan.

Läs också: Sportchef lämnar med omedelbar verkan

Förstår beslutet

Mikael Nilsson, tidigare tränare för Mododamerna, stämmer in i kritiken och berättar att herrjuniorerna till exempel haft tillgång till totalt tre omklädningsrum. Damernas A-lag har ett omklädningsrum med jalusier över utrustningen. Det används också av ungdomslag och gästande lag på arenan.

Läs också: Förre tränaren om avhoppet

Lars Johansson är tränare för Sundsvall Timrå som liksom Modo spelar i damernas högsta hockeyserie SDHL (Svenska Damhockeyligan).

Han känner inte till detaljerna och turerna bakom Robert Elfvings avhopp och vad som utlöste det hela, men säger sig ändå kunna förstå hans beslut.

”Det är motvind”

– Ja, det kan jag absolut göra. Det är ju så generellt med damhockey, och damidrott över huvud taget, att det är motvind. Det finns fortfarande folk i en del styrelserum som inte tycker att tjejer ska få vara med fullt ut och få ta plats på elitnivå. Så känns det.

Lars Johansson har varit med ett tag. Successivt har förutsättningarna blivit bättre för Sundsvall Timrås damer tycker han. Men så har det inte alltid varit.

Kamp under tio års tid

– Vi har ju haft en historia vi med under tio års tid där vi har fått kriga om våra istider, om vårt omklädningsrum och om våra möjligheter. Så det har ju spelarna känt misströstan med, berättar Lars Johansson.

Läs också: Kritiken mot omklädningsrummen

– Man sitter och pratar herrhockey och då är alla engagerade. Och så går man över till damhockeyn och då kommer det inte en följdfråga, ingenting. ”Nästa fråga”, ungefär. Man blir inte sedd, inte hörd. Det är bara ”gå vidare”.

Handlar mycket om pengar

Delvis handlar det om pengar. Herrarna lockar mer publik, sponsorer och drar därmed in det mesta av pengarna till klubbarnas verksamhet; därför bör de prioriteras menar många.

SVT: Varför är det så svårt att få till en förändring på området?

– Ja säg det...jag vet inte. Det är nån sorts jättegammal grej, ”kvinnor ska stå vid spisen”. Eller, ja inte vet jag. Det känns jättekonstigt i alla fall, säger Lars Johansson

För närvarande är det just nu damerna och inte herrarna i länet, som spelar i hockeyns högsta serie.

– Ja, så är det ju också. Det är ett ok vi får bära. Men det gör vi gärna, säger Lars Johansson med ett leende.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Modo damvillkor

Mer i ämnet