Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under 2018 och 2019 ska fyra personer, utan tillstånd, ha skjutit 24 älgar – och sedan bland annat sålt köttet till restauranger. Nu är rättegången inledd. Hör åklagaren Lo Jonsson i videon. Foto: Polisens förundersökning

Nattskjutna djur och modifierade vapen avlossade från bilar – jakthärvan i Sollefteå uppe i rätten

Uppdaterad
Publicerad

När polisen slog till i augusti 2019 hittades upphängda älgar i ett kylrum på gården i Sollefteå. I en annan byggnad fanns frysar och styckutrustning. 

Det var starten på den tjuvjaktshärva som nu rullas upp i Ångermanlands tingsrätt.

Parallellerna är många till filmen Jägarna från 1996. Filmen som bygger på en verklig jakthärva från Kalix och filmatiserades av Kjell Sundvall.

Jakthärvan i Sollefteåskogarna rullades upp efter att jaktlag i flera år misstänkt tjuvskytte av älg i trakterna. Misstankarna besannades vid tillslaget i augusti 2019.

– Jag anser mig kunna bevisa att de åtalade har skjutit 19 älgar 2019 och fem älgar 2018, säger åklagare Lo Jonsson.

Modifierade vapen

Bland bevisningen finns stora mängder kött i de olika frysar som förvarades på gården. Även modifierade vapen och bilar med egenhändigt tillverkade takluckor finns med i bevisningen. Mörkersikte och ljuddämpare har använts men även termiska kikare, dvs mörkerkikare.

Jakt från bilar

Jakten ska ha skett nattetid och från de bilar som beslagtagits. Totalt är fyra personer misstänkta, där de nekar till näst intill allt som Lo Jonsson och hennes utredare kommit fram till.

Nekar till anklagelserna

Åtalet kommer fram till att den huvudåtalade 50-åringen ska ha sålt kött för minst 160.000 kronor och att det i flera fall ska ha sålts till restauranger i södra Sverige.

– Jag skulle inte vilja äta av det köttet, för det var inte särskilt hygieniska förhållanden i den slaktboden vi hittade, säger Lo Jonsson.

Kvinna i Stockholm

Huvudmannen nekar till alla anklagelser liksom de övriga tre, varav en kvinna bosatt i Stockholm. En person erkänner medhjälp till jaktbrott då han kört en bil vid något tillfälle.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.