Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Örnsköldsvik befinner sig i en högkonjuktur och behöver fler som vill jobba i kommunen. Vad säger studenterna som under onsdagen äntrade vuxenlivet? Starta klippet och hör dem berätta. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Jobb eller studier? Det väntar för studenterna i Örnsköldsvik: ”Äntligen ut i vuxenlivet”

Uppdaterad
Publicerad

Pyntade plakat, slagkraftiga flak och konfettikanoner klädde Nolaskolan i Örnsköldsvik under onsdagens studentfirande. Arbetsmarknaden i kommunen blomstrar, men flera av studenterna som SVT pratat med ska jobba – eller studera på annan ort.

Amelia Hagström håller i ett blått plakat med en svartvit bild föreställandes henne själv som liten. Hon är först ut i sin familj att ta studenten.

– Det känns speciellt. Jag har inte varit på någon annans student heller, säger Amelia.

Över 400 lediga jobb

Redan imorgon har hon en arbetsintervju. I skrivande stund finns över 430 lediga jobb i Örnsköldsvik på Arbetsförmedlingens sida. Med företag som BAE systems stora ordrar och en lokal högkonjunktur i kommunen behöver kommunen växa och bli fler.

Vad tänker studenterna om Ö-viks framtid? Starta klippet och se dem berätta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.