Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör läraren Emilia Tsumakova som gick kursen i höstas och känner sig trygg inför mottagandet av de nya eleverna. Foto: SVT Ylva Holmgren

Junseles skola är väl förberedda på att hantera trauma

Uppdaterad
Publicerad

På skolan i Junsele har alla lärare och även städ- och matsalspersonal gått en utbildning i hur man hanterar barn som utsatts för trauma. Något som kan komma till användning när de nu ska ta emot flyktingbarn från Ukraina.

Kursen de gått heter TMO, utbildning i traumamedveten omsorg och hålls av Röda korset. Utbildningen handlar om hur man kan stötta barn och elever, ofta nyanlända, som utsatts för påfrestningar och traumatiska upplevelser.

 – Utbildningen grundar sig på tre pelare: Trygghet, relationer och coping. Men sedan finns det ju en stor del som vi kan ta tillvara på i det dagliga arbetet, säger Emilia Tsumakova som är lärare på Junsele skola.

Ukrainska barn på väg

I dagsläget är 21 barn från Ukraina inskrivna i skolan och det är även ukrainsktalande lärare på gång. Emilia som jobbat på skolan i ett år nu säger att det är en stor trygghet att ha gått utbildningen när de nu ska möta de ukrainska barnen.

– Hela situationen är ju såklart jättejobbig och svår, allt med kriget är ju beklagligt men samtidigt känns det tryggt och spännande att vi får vara med och ta emot de här barnen på skolan.

Hör Emilia berätta om en del av utbildningen i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Västernorrland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet