Foto: TT

Junselevargen lever farligt

Uppdaterad
Publicerad

Junselevargen och hennes nya hane lever återigen farligt. Vilhelmina Södra Sameby har på nytt ansökt till länsstyrelsen om att få skjuta vargarna sedan de rivit minst sju av samebyns renar.

Enligt samebyn finns ingen annan lösning än skyddsjakt.  Reviret ligger på gränsen mellan Västernorrland och Västerbotten och länsstyrelserna har skickat ansökan vidare till Naturvårdsverket för beslut.

Enligt Lars Wiklund, viltförvaltare på länsstyrelsen i Västernorrland är situationen densamma som förra året. Länsstyrelserna har gemensamt skrivit ett yttrande till Naturvårdsverket. 

Ryssvargen

– Renarna är skingrade och man har hittat flera döda renar, berättar han för SVT Mittnytt.

Han berättar vidare att samebyn försökt att flytta renarna kring reviret men det har inte hjälpt.

– De kan inte bedriva ordnad renskötsel som det ser ut idag, säger Lars Wiklund.

Rovdjursföreningen kritisk

Svenska Rovdjursföreningen är av en annan åsikt och anser att sju slagna renar sedan i november är ett överkomligt pris och borde kunna täckas av den ersättning samebyn får för blotta närvaron av varg i området.

– Vi kan inte se att vargarna ställer till sådana besvär som samebyn hävdar, säger Ann Dahlerus, generalsekreterare Svenska Rovdjursföreningen.

Hon är även mycket kritisk till ur länsstyrelserna skött frågan

– De har haft ett år på sig att ta fram någon handlingsplan. Jag tycker inte de verkar gjort tillräckliga ansträngningar för att komma tillrätta med problematiken, säger Ann Dahlerus.

Historik

Varghonan har flyttats fyra gånger till södra Sverige för att inte renskötseln ska störas men varje gång har hon lyckats återvända. Sammanlagt har dessa flyttningar av henne samt ersättningar till samebyar och länsstyrelser kostat Naturvårdsverket 7,4 miljoner kronor.

Vilket beslut Naturvårdsverket kommer att ta denna gång är inte känt. Om de säger ja kommer Svenska Rovdjursföreningen som tidigare att överklaga.

– Det kommer vi absolut att göra, det handlar ju om en genetisk viktig varg, säger Ann Dahlerus.

Tidigare beslut fortfarande i rätten

Förra året upphävde ju Förvaltningsrätten Naturvårdsverkets beslut om skyddsjakt på Junselevargen. Naturvårdsverket tillsammans med Vilhelmina sameby överklagade beslutet till Kammarrätten och de har ännu inte fattat beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ryssvargen

Mer i ämnet