Ebba Andersson tog JVM-guld på fem kilometer fritt. Foto: Bildbyrån

JVM-guld till Ebba Andersson

Uppdaterad
Publicerad

Sollefteås Ebba Andersson höll för favorittrycket och vann VM-guld på 5 km fritt i stor stil på banorna i Soldier Hollow, USA.

Sollefteååkaren var favorit till guldet och höll för trycket på den höga höjden. Svenskan, som kan bli en stafettåkare på VM i Lahtis, vann med hela 13,8 sekunder före norskan Marte Mae Johansen.

–  Det känns väldigt bra. Jag är jätteglad. På upploppet var jag jättetrött, men det var bara att ta stavtag för stavtag mot mållinjen, säger Ebba Andersson till SVT Sport.

Ebba Andersson

Ryskan Mariya Istomina knep bronset, 15,3 sekunder bakom Andersson, som redan på fredag får en ny chans att ta ett guld till. Då väntar skiathlon.

– Först ska jag njuta av den här dagen, säger Andersson.

Kan ta en plats i ”stora”-VM

Förbundskaptenen Rickard Grip säger till SVT Sport att Andersson är högst aktuell för att vara med på VM i Lahtis  om tre veckor.

– Ja, vi får se när det närmar sig. Och titta på hela säsongens resultat. Men alla som åker skidor fort oavsett om det är på U23 eller junior eller seniortävlingar blir ju intressanta.

Så dagens guld avgör inte det hela?

– Ett guld är ju bättre än ett silver, säger Grip.

– Hon är absolut aktuell för att vara med på VM.

SVT Västernorrland träffade Ebba Andersson och de andra Sollefteååkarna inför avfärden till USA. Se inslaget här: ”Krångla inte till det”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ebba Andersson

Mer i ämnet