Lupiner i massor. En vanlig syn längs med våra vägkanter. Foto: TT

Kampanj i Örnsköldsvik mot lupiner

Publicerad

Örnsköldsviks kommun genomför i veckan en kampanj och uppmanar invånarna att ta bort blomsterlupiner från sin mark. Lupinen är en främmande art som konkurrerar ut inhemska växter.

Färggranna lupiner har blivit en vanlig syn i Sverige, inte minst längs vägarna. Men den räknas som en invasiv art som hotar den biologiska mångfalden och bör bekämpas. Förutom att vanliga ängsblommor konkurreras ut försvinner även pollinatörer som fjärilar och insektsdöden blir värre.

Måste brännas

– Blomsterlupiner sprider sig lätt med frön. Det är därför extra viktigt att bekämpa dem nu innan de bildar frön eftersom de är mycket tåliga och kan överleva i jorden upp till 50 år, säger Johanna Martinell, biolog, till kommunens hemsida.

När man tar bort lupinerna är risken för spridning extra stor och resterna ska inte läggas på kompost utan kommunen rekommenderar att man lämnar dem som brännbart material i plastsäckar på en återvinningscentral.

Lupin

Arten har funnits i Sverige under mycket lång tid och noterades i vilt tillstånd för första gången på 1870-talet.

Lupinen kommer ursprungligen från Nordamerika och kom hit med växtsamlaren David Douglas.

Lupinerna måste slås av eller ryckas upp fler gånger varje säsong. Innan de fröar.

Kapade växter bör samlas in och föras bort. Ärtväxten göder marken, vilket inte passar inhemska växter.

Nya små bestånd grävs upp med rötterna. Låt sedan dessa ligga och torka eller förstör dem på annat sätt innan de läggs på komposten. Området måste rensas regelbundet de kommande åren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.