Foto: SVT / arkiv (arrangerad bild)

”Känner att han fått upprättelse”

Uppdaterad
Publicerad

– Jag har nyss pratat med en av mina klienter och han är verkligen glad och nöjd med domen. Han känner att han fått upprättelse, säger advokat Susanne Ljungqvist som företräder tre av de fem brottsoffren.

Susanne Ljungqvist betonar att hon inte läst hela domen när SVT ringer upp för en kommentar.

– Men jag har tagit del av påföljderna och skadeståndsdelen, och jag är väldigt nöjd när det gäller det, säger hon.

Bröderna och barnvåldtäkterna

De båda åtalade bröderna döms för sammanlagt drygt 1000 övergrepp mot fem målsägare, som var barn när brotten begicks mot dem men som nu är vuxna.

De åtalade bröderna nekar till det mesta och har hävdat att de inte kände till barnens ålder.

Miljonskadestånd

De döms för grova våldtäkter mot barn, grova sexuella utnyttjanden av underåriga och grovt barnpornografibrott.

Den äldre brodern döms till 14 års fängelse och totalt 1 750 000 kronor i skadestånd till de fem målsägarna. Den yngre får fängelse i 12 år och ska betala sammanlagt 1 190 000 kronor till fyra av brottsoffren.

Den som startade

Sedan advokat Susanne Ljungqvist tagit del av utfallet i målet kontaktade hon alltså en av sina tre målsägare – den person som startade det hela genom sitt nödrop på ett forum på internet. Därefter kunde hela härvan undan för undan nystas upp.

– Han är oerhört lättad och verkligen nöjd med resultatet. Han har levt under en enorm press. Det här har varit oerhört svårt och jobbigt för honom, inte minst att sitta i rättssalen framför de åtalade och prata om de övergrepp han utsatts för av dem, berättar hon.

Bekräftelse

– Men nu känner han att han har fått upprättelse och bekräftelse.

Ett annat av målsägandebiträdena som SVT talat med som vill vara anonym med hänsyn till den person har företräder säger att hans klient tycker det är skönt att det är över.

– Vi hade befarat att det skulle bli stor offentlighet kring målet, men det känns bra att personen fått vara anonym genom förhandlingen, säger målsägandebiträdet som tror att domen kommer att överklagas av de dömda bröderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bröderna och barnvåldtäkterna

Mer i ämnet