Det var en känslosam stämning bland medarbetarna på sågen under onsdagen när de sista stockarna skulle sågas. Foto: Per-Eric Ström/SVT

Känslosamt när anställda tar farväl: ”Är tungt att vara här i dag”

Uppdaterad
Publicerad

Många av de anställda bevittnade under fredagen de sista stockarna som sågades på Östavallssågen i Ånge. SVTs reporter på plats beskriver stämningen som väldigt känslosam.

Efter att sista stocken var sågad samlades alla anställda i fikarummet.

Camilla Andersson är en av de anställda som hoppas på att kunna hitta ett nytt jobb. Framförallt för att kunna bo kvar i byn.

Östavallssågen

– Jag har jobbat här i 30 år, i hela mitt liv kan man säga. Kan inget annat, så nu får man väl försöka hitta nåt annat att göra, säger Camilla.

Många anställda var på plats när de sista stockarna sågades. Foto: Per-Eric Ström/SVT

Hur känns det att alla har samlats här i dag?

– Jag tycker synd om alla. Det är väldigt tungt att vara här i dag, överhuvudtaget, säger hon.

Några av de anställda signerar en bräda från sista stocken. Foto: Per-Eric Ström/SVT

Enligt ett pressmeddelande från Norra skog kommer man nu påbörja en avvecklingsprocess av sågen.

De kommer tömma lager, och se över utrustningen och lokaler för att säkra andrahandsvärden. Vad som kommer hända med lokalerna i framtiden är ännu osäkert.

– Jag har fått styrelsens definitiva uppdrag att avveckla verksamheten. Sågens maskinpark är i hyffsat skick så det saknas inte spekulanter på utrustningen. Dock medför coronapandemins reserestriktioner att det tar längre tid än normalt att slutföra större maskinaffär eftersom flera av köparna kommer från andra länder, säger Henrik Jönsson, industrichef för Norra skog.

Flaggan var på halvstång under fredagen på Östavallssågen. Foto: Per-Eric Ström/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Östavallssågen

Mer i ämnet