Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det var känslosamt för mördade Liselottes familj vid första rättegångsdagen. Foto: Teckning av Ylva Holmgren/SVT

Känslosamt när rättegången om mordet på Liselotte började

Uppdaterad
Publicerad

Det var i det närmaste fullsatt i rättssalen när rättegången om mord på 25-åriga Liselotte från Timrå inleddes på måndagen. Den misstänkte 46-åringen nekar till att han har med hennes död att göra. Däremot erkänner han att han kastat bort den döda kroppen.

Hör åklagarens berättelse här i videon om hur det gick till när Liselotte dog.

Åklagaren inleder rättegången med att beskriva hur hon tror det gick till när Liselotte dog vid den 46-årige mannens fritidshus den där kvällen i oktober förra året. Det är en beskrivning fylld av fasanfulla detaljer, om hur Liselotte efter stor tvekan följer med den misstänkte 46-åringen till hans fritidshus utanför Kramfors.

Det blir helt tyst i salen när åklagaren visar en filmad sekvens på Liselottes vita jacka på botten av sjön. En stor sten tynger ner mitten av jackan medan resten sakta vajar upp från botten. Polisen hittar jackan och en av Liselottes skor sänkta med sten i sjön flera dagar efter hennes försvinnande.

Mordet på Liselotte från Timrå

Under hela åklagare Christina Edlund Nilssons framställning sitter Liselottes familj och kämpar mot tårarna och vid några tillfällen brister det för dem.

Ska förklara i förhör

46-åringen står åtalad för mord, alternativt grov misshandel och grovt vållande till annans död, samt för grovt gravfridsbrott. Enligt hans försvarare Per Näslund nekar han helt till allt utom gravfridsbrott av normalgraden. Han medger att han fraktat bort Liselottes döda kropp.

Måndagen ägnades helt åt sakframställningarna. När rättegången fortsätter med förhör på tisdag ska 46-åringen försöka förklara hur han kan vara oskyldig till Liselottes död men samtidigt skyldig till att ha fraktat bort och gömt hennes kropp.

– Vi ska presentera de omständigheter vi vill peka på för domstolen. Sedan är det upp till domstolen att värdera hur de ser på dem, säger advokat Per Näslund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Liselotte från Timrå

Mer i ämnet