Foto: Privat

KD-ledaren i Ö-vik lämnar partiet: ”Kan inte stå för politiken som förs på riksplan”

Publicerad

Hanna Sydhage, gruppledare för Kristdemokraterna i Örnsköldsvik, har valt att lämna partiet och avsäga sig sina uppdrag för att istället fortsätta som politisk vilde i fullmäktige. 

Gruppledaren för Kristdemokraterna i Örnsköldsvik, Hanna Sydhage, lämnar uppdraget som gruppledare för partiet i kommunfullmäktige.

– Jag tycker att partiet på nationell nivå dragit för långt åt höger. När jag gick med i KD för 18 år sen var det mer ett uttalat mittenparti, men nu har partiet parats ihop i ett högerkonservativt block där jag inte känner mig bekväm, säger hon.

Politisk vilde

Nu kommer Hanna Sydhage sitta kvar som politisk vilde – men ändå vara med på Kristdemokraternas gruppmöten inför fullmäktige.

– De har bjudit in mig och vill ha med mig på ett hörn. Jag är inte Kristdemokrat längre, men däremot tycker jag att Kristdemokraterna i Ö-vik inte dragit lika långt åt höger som Kristdemokraterna nationellt. Hade det funnits två partier hade jag fortsatt vara med i Kristdemokraterna i Ö-vik men någon sådan lösning finns inte, säger Hanna Sydhage.

Inget partibyte

Något som är säkert är att hon inte kommer att kandidera för något annat parti. 

– Vi får se hur det blir. Om det blir någon förändring inom Kristdemokraterna nationellt, om de flyttar sig mer mot mitten kan jag ju bli medlem där.

Hanna Sydhages position som gruppledare för Kristdemokraterna i Ö-vik fylls nu av Lars Eidenwall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.