Sunsvallsboxaren Katende påväg mot OS Foto: SVT

Vill visa dottern att allt är möjligt

Publicerad

Under tre år lade han helt av med boxningen. Efter en osannolik comback åker sundsvallsboxaren Kennedy Katende i augusti till Brasilien för att representera Uganda och Sundsvall i OS.

Vi möter 31-årige Kennedy Katende i hans träningslokal i Sporthallen i Sundsvall. Med sig har han treåriga dottern Emilia som är van att hänga med under pappas träningspass.

– Det här är min största inspiratör och största motivator, jag vill ju gärna visa henne att allting är möjligt.

Krokig väg

För tre år sedan lade han helt av med boxningen då han blev fosterfamilj till sin systerson Akilles. I samma veva fick han dessutom dottern Emilia men i mars förra året bestämde han sig för att komma tillbaka.

– Det är klart att det alltid fanns i tanken och att man önskade och jag tänkte ju att det skulle va roligt att va med i OS i Brasilien och nu sitter jag här och ska vara med.

Tävlar för Uganda

Den här gången kommer han representera sitt andra hemland, Uganda. När den svenska OS truppen skulle tas ut förra året ansågs han inte hålla måttet.

–Jag tänker bara på att boxas och vilken flagga jag håller i spelar mindre roll. Jag är svensk-ugandier eller vad man nu vill kalla mig. Jag representerar Sundsvall och Uganda och det är jag jättenöjd med. 

Gått ner 37 kilo

Resan till dagens form i ringen har varit näst intill osannolik. På ett år har han gått ner 37 kilo och i maj tog han sitt första efterlängtade SM guld i 81 kilos klassen

– Jag skulle aldrig rekommendera det för någon. Min kostrådgivare sa till mig att ”du är knäpp” Men jag är ju sån som person att har jag bestämt mig att göra nåt så gör jag det.

Chanser i OS

I Rio i augusti ska han vara i sitt livs form om allt klaffar. Men mycket kan spela in inte minst lottningen.

– Jag kan få möta världsmästaren i första matchen, precis som jag gjorde 2008 och då vet man ju att det blir tufft. Men mer än förra gången känner jag faktiskt nu att jag kan ta en medalj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.