Kim Eriksson Sirawan beviljas inte nåd – blir kvar i fängelset

Uppdaterad
Publicerad

Sundsvallsbon Kim Eriksson Sirawan, 39 som dömdes till döden i Thailand för åtta år sedan för grova narkotikabrott och som sedan i fjol avtjänar det omvandlade fängelsestraffet i Sverige har begärt att få bli släppt på fri fot.

Men Högsta domstolen avslår nu hans nådeansökan.

Kim Eriksson Sirawan greps sommaren 2010 i Thailand misstänkt för att ha haft ett laboratorium för framställning av metamfetamin. Polisen hade då gjort tillslag i hans lägenhet i Bangkok och i en lokal i Rayong där knarklabbet och ett parti metamfetamin hittades.

Eriksson Sirawan häktades och dömdes hösten 2011 till döden av en thailändsk domstol.

36 års fängelse i Thailand

Dödsdomen omvandlades därefter till fängelse i 36 år och åtta månader. Eriksson Sirawan satt olika i thailändska fängelser, bland annat i ökända Bangkwang central prison i Bangkok, innan han för ett år sedan flögs till Sverige för att få avtjäna resten av fängelsestraffet på en svensk anstalt.

Den thailändska fängelsedomen omvandlades i sin tur till 18 år enligt svensk rättstillämpning. Utöver den tillkommer också en dom på fängelse i tre år och tre månader för grov narkotikasmuggling som han tidigare dömts till av svensk domstol.

Begärt prövning

Kim Eriksson Sirawan har nu begärt en rättsprövning av den fällande domen mot honom i Thailand. Han hävdar att den innebär en kränkning av de mänskliga rättigheterna enligt Europakonventionen.

I sin ansökan skriver han att rättsprocessen i Thailand var orättvis, att han är oskyldig och att han utsatts för en otillåten brottsprovokation. Han menar att utredningen var manipulerad, att utgången var bestämd på förhand och att han inte fick åberopa relevant bevisning för sin oskuld.

HD avslår

Högsta domstolen konstaterar att ansökan inte rör ”något sådant avgörande som kan bli föremål för resning i Högsta domstolen”...och att Eriksson Sirawans ansökan och begäran om att försättas på fri fot därför inte kan tas upp.

HD avvisar hans begäran och beviljar honom heller inte rättshjälp.

Kim Eriksson Sirawan har också överklagat den tidigare knarkdomen i Sverige. Ärendet bereds just nu av Högsta förvaltningsdomstolen men är inte avgjort ännu. Om Eriksson Sirawan får gehör för sin begäran friges han i juni 2022 – om inte blir han kvar i fängelse till augusti 2024.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.