Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
PTL räknar med byggstart i slutet av 2024 – trots att både miljöprövning och säkerhetsgranskning återstår. – Vi är säkra på att bli godkända, säger Yu Han, Europachef. Foto: SVT

Kinesiska PTL: Fullt fokus på Torsboda – alternativplatser i Europa avvecklade

Publicerad

Den planerade grafitfabriken i Torsboda står inför både miljöutredningar och säkerhetsgranskningar. Trots det planerar man att börja bygga fabriken redan i slutet av 2024. Kritiken mot kinesiska etableringar har varit hård de senaste åren, men enligt PTL:s Europachef har det inte påverkat bolagets process.

Det återstår en hel del innan bygget av grafitfabriken i Torsboda på allvar kan komma igång.

Förutom miljöprövningen, som kan dra ut på tiden, så ska den kinesiska investeringen säkerhetsgranskas enligt en lag som infördes i slutet av förra året.

Industrisatsning i Torsboda

Men det är granskningar som PTL räknar med att klara och planerar i dagsläget för en snar byggstart;

– Vi hoppas kunna får byggtillstånd först, så att vi kan börja bygga i slutet av 2024, säger Yu Han, PTL:s Europachef.

Kritiserat säkerhetstänkande

Det har ju varit en intensiv säkerhetspolitisk debatt kring kinesiska etableringar – inte minst sedan Ryssland startade kriget i Ukraina

PTL:s satsning i Torsboda har inte varit något undantag, och även lokala politiker har skarpt kritiserat det man kallar bristande säkerhetstänk och krävt ett stopp för fler kinesiska bolag på platsen.

– Jag kan inte riktigt kommentera det, säger Yu Han. Vi har haft ett väldigt bra samarbete med lokala företrädare här och vi ser inga politiska problem.

– Vi ser inte att kritiken har påverkat processen eller bolaget. Vi är ett privat företag, i Kina följer vi kinesisk lag, i Sverige svensk, säger han.

Inga konkurrenter

Tidigare har PTL flaggat för att man haft flera alternativ redo ute i Europa: etablering i länder som Ungern, Polen och Slovakien har pekats ut, men idag är de alternativen ute ur bilden:

– Vi fokuserar alla våra resurser nu till Torsboda, och vi har avvecklat arbetet på i de andra länderna, säger Yu Han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industrisatsning i Torsboda

Mer i ämnet