Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gruppledaren för Sjukvårdspartiet ser sig själv som blivande ordförande för regionsstyrelsen. Att nu försöka styra regionen utan att ha majoritet för sina förslag, det blir en skakig resa, medger han. Foto: Pierre Ragnehag

Föreslår nytt regionstyre – tre partier bildar minoritet

Uppdaterad
Publicerad

43 dagar efter valet har partierna förhandlat – nu föreslås ett styre i Region Västernorrland bestående av Sjukvårdspartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Men det blir i så fall ett styre utan majoritet, de tre partierna samlar bara 27 mandat av 71.

Partierna uppger att man kommit överens om en fempunktsprogram för sjukvården i de närmaste fyra åren.

Samtidigt kommer trion att behöva stöd från andra partier för att få igenom sina förslag och då inte minst budgeten, och redan från början sträcker man ut en hand till de övriga fyra partierna i regionen.

Valet 2022 Västernorrland

– Vi välkomnar andra konstruktiva synpunkter och förslag i linje med denna överenskommelse från andra partier i regionfullmäktige,  säger Mats Hellhoff, gruppledare för Sverigedemokraterna.

Högertrion som tar över regionen. Henrik Sendelbach (KD), Robert Thunfors (SJVP) och Mats Hellhoff (SD) bildar ett minoritetsstyre de närmaste fyra åren, men måste få stöd från övriga fyra partier i regionen för att få igenom det dom tänkt sig.

BB kan öppnas inom två år

Under tisdagen presenterade de tre samarbetspartierna innehållet i sitt program under en presskonferens i Sundsvall, bland annat med löftet att öppna BB i Sollefteå, något som enligt Robert Thunfors, SJVP, kan göras redan inom två år.

Enligt de tre partierna har man ännu inte förhandlat hur de olika tunga posterna ska fördelas, men på direkt fråga svarade Robert Thunfors att det troligen blir han som blir ny ordförande för regionstyrelsen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mats Hellhoff, gruppledare för Sverigedemokraterna i regionen. Nu ska hans parti vara med och styra region Västernorrland

Sjukvårdspartiet är det klart största partiet bland de tre. 

Det här vill det nya styret i regionen

Länet ska ha tre akutsjukhus anser trion som nu tar över i regionen – i Sundsvall, Örnsköldsvik och Sollefteå. 

I Sollefteå lovar partierna att åter öppna BB, akut kirurgi och akut ortpedi.

Det nya styret vill satsa på primärvården och vill se helgöppna vårdcentraler, ett ökat samarbete på området med grannregionen Jämtland/Härjedalen och införandet  av en minimitid för köer till vårdcentralen.

De tre partierna beskriver personalbristen som grunden till de flesta av problemen inom regionen.

Man vill därförgenomföra stora personalsatsningar, bland annat genom en lönesatsning på totalt en kvarts miljard under mandatperioden.

Lönenivåerna i Västernorrland ska ligga högre än riksgenomsnittet, anser Sjukvårdspartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Västernorrland

Mer i ämnet