Elisabeth Lassen (S), kommunalråd Sollefteå Foto: SVT

Klyftan mellan stad och landsbygd fördjupas

Uppdaterad
Publicerad

– Jag är besviken för jag hade förväntat mig mer, men ingenting har hänt, säger Elisabet Lassen (S) kommunalråd i Sollefteå.

Att det är så gott som omöjligt att låna pengar för att bygga i glesbygd är inget nytt för de som bor där.

– Vi har mer eller mindre accepterat att det är så, säger Elisabet Lassen (S), kommunalråd i Sollefteå.

#BOSTADSÖKES

Hon ser allvarligt på problemet som inte bara drabbar bostadsbyggandet utan även företagandet i kommunen. Entreprenörerna har också svårt att låna pengar.

Skapar klyftor

– Det här skapar ännu större klyftor mellan tillväxtområden och icke tillväxområden. Överhettningen i storstadsområdena är lika dyrbar som glesheten i andra delar av landet, menar hon.

Att man accepterat svårigheten att få lån, beror till stor del på att efterfrågan på bostäder inte varit så stor i Sollefteå. Det har funnits gott om objekt på begagnatmarknaden. Men som SVT kunnat berätta så är det bostadsbrist i samtliga kommuner i Västernorrland utom Ånge där man har balans.

Stimulera byggandet

Regeringen konstaterar att det måste byggas 700 000 bostäder fram till 2025. I januari presenterade regeringen de första förslagen till hur man ska få fart på byggandet i Sverige.

Dels handlar det om att förenkla regelverket, dels om att öka byggkapacitetet, till exempel genom att utbilda fler inom byggbranschen och dessutom att skjuta till pengar för att bygga hyresrätter.

– Generellt så uppfattar jag att de samtal som förs, sker utifrån en bostadsbristperspektiv, Inte utifrån nåt landsbygdsperspektiv. Det handlar om att hitta bostäder i storstäderna, säger Tor Borg, chefsekonom SBAB. 

Inte prioriterat

I politiken idag tycks byggandet i glesbygd inte vara en prioriterad fråga. Inte som 2004 då man införde en statlig kreditgaranti för att stimulera byggandet på svaga marknader som glesbygd. Den blev dessvärre en flopp, på drygt tio år har den resulterat i 15 nybyggen och det pågår en diskussion om den ska förändras.

Departementet låter hälsa att det är för tidigt att säga något om vad som händer, bostadssamtalen, i riksdagen har precis börjat.

Besvikelse

Elisabet Lassen är besviken på att glesbygdsfrågan inte överlevde valet.

– Jag är besviken för jag hade förväntat mig att det skulle hända något, men det har det inte gjort, konstaterar hon.

Se familjen som inte fick lån, sparade till bygget i 20 år

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet