Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det gamla kryssningsfartyget får inte komma till Göteborg utan blir kvar i Lunde, Kramfors en tid till. Hör SVT:s reporter om vad nuvarande ägaren, Leif-Ivan Karlsson, säger om beskedet. Foto: Hans Lindblom

Göteborgs kommun stoppar Baltic Star: ”Oklar affärsidé”

Uppdaterad
Publicerad

Det blev ett tydligt nej från Göteborgs kommun om att upplåta en kajplats till Baltic Star från Lunde i Kramfors. Det kommunala bolaget Älvstranden Utveckling AB, som förvaltar Göteborgs kajer, är inte intresserade av få det gamla kryssningsfartyget till stan, det var Sjöfartstidningen först med att berätta.

Det är är ett rejält bakslag för den kvartett av investerare som planerat att köpa Baltic Star. Det första viktiga steget var ju att få till stånd ett avtal om en kajplats i Göteborg – innan man gick vidare med ett köp av fartyget.

”Oklar affärside´”

– Vi var snabba med att säga nej, säger Martin Nilbo på Älvstranden Utveckling AB.

M/S Baltic star

– Vi får mängder av förfrågningar av det här slaget, och deras affärsidé var lite oklar, säger han.

Planen var att Baltic Star – eller ”Birger Jarl” som den skulle få heta igen – i ett första steg skulle bli ett student- och/eller hotellboende.

Pensionärskryssningar till Tyskland

I ett senare skede skulle den ut i trafik – för pensionärskryssningar till Tyskland, men inte heller tanken på en färjelinje väckte någon entusiasm på västkusten. Göteborgs kommun tackade nej även till det.

Frågan är vad som händer nu. Från de tilltänkta nya ägarna får vi inget svar alls: ”Inga kommentarer”.

Halmstad nästa? Eller Varberg?

Kent Marjamäki, en tidigare varvsanställd på Götaverken i Göteborg och fartygskunnig, har agerat mellanhand i diskussionerna med kommunen. Han menar att det finns fler alternativ på västkusten för fartyget.

– Jag har föreslagit att de kontaktar Halmstad eller Varberg, säger han.

I klippet hör du vad nuvarande ägare, entreprenören Leif-Ivan Karlsson, säger om de senaste turerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

M/S Baltic star

Mer i ämnet