Kommunalrådet i Sollefteå: ”Det bästa som hänt på tre decennier”

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet från försvarsdepartementet att Sollefteå drar en av vinstlotterna när nya regementen ska etableras innebär närmast glädjefnatt i kommunen.

– Det känns helt fantastiskt, det är det bästa som hänt på tre decennier, säger kommunalrådet Johan Andersson (C).

Ryktet läckte ut redan innan helgen men i morse stod det klart att Sollefteå får ett nytt regemente. Verksamheten ska vara igång senast 2022 och det ska utbildas mellan 200 och 250 man i Sollefteå. Ett 50-tal heltidstjänster ingår i etableringen.

– Det känns helt fantastiskt, det är det bästa som hänt på tre decennier, säger kommunalrådet Johan Andersson (C) och fortsätter:

– Oerhört spännande. Han menar att placeringen av ett regemente i Sollefteå är resultatet av hårt arbete.

”Gemensamt erbjudande”

– Redan tidigt gick vi ut med ett gemensamt erbjudande från Västernorrland. Vi har gjort allt vi har kunnat för att lyckas med presentationen och jag tror att det är vårt starka erbjudande som varit avgörande, menar han.

Ekonomiska fördelar

Johan Andersson tror att placeringen i Sollefteå gjorts med utgångspunkt från militärstrategiskt tänkande men menar att det även finns ekonomiska fördelar.

– Det finns mycket kvar sedan tidigare regementen i Sollefteå, etableringen blir kostnadseffektiv.

”Alla blir vinnare”

Att Sollefteå får regementet innebär samtidigt att Härnösand, som också hoppats på etableringen, inte är aktuell för etableringen längre. Johan Andersson vill inte se det så, han menar att det smörgåsbord av möjligheter som länet Västernorrland erbjuder, varit avgörande för politikernas beslut.

– Alla blir vinnare, det blir mervärden för alla, menar han.

”Helst Härnösand”

Kollegan i Härnösand, Andreas Sjölander (S), är också glad men något mer reserverad i sin kommentar.

− Jag hade självklart helst sett Härnösand som huvudort. Men om det här också blir det slutliga beslutet är vi som län ändå vinnare. Vi lyckades tillsammans ro detta i hamn. Hade vi tagit strid bara för Härnösand så hade det förmodligen inte blivit något regemente alls i Västernorrland, säger han på Härnösands kommuns webbplats.

− Jag är glad över beslutet och vi gratulerar Sollefteå och Västernorrland! Vi är många som arbetat tillsammans med uppdraget under en längre tid och det är mycket glädjande att det ger resultat, säger Malin Svanholm (S), kommunstyrelsens ordförande i Kramfors på kommunens hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.