Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kommunalrådet Niklas Säwén (S) kommentera fängelsedomen för den tidigare Skifu-vd:n i klippet. Foto: Pierre Ragnehag/SVT

Kommunalrådet i Sundsvall om mutdomen: ”Jag tycker det är bra”

Publicerad

Under torsdagen kom domen i den omtalade muträttegången med kommunala bolaget Skifu i Sundsvall. Under tre år har polisanmälan och sedan åtal varit en ständigt återkommande huvudvärk i kommunhuset.

Nu ger nuvarande kommunalrådet sin syn på domen.

Det var Niklas Säwén (S) som hastigt fick ta över när partikamraten Bodil Hansson valde att lämna alla sin politiska uppdrag i april i år.

Det var Hanssons koppling till den nu mutdömde Peter Clemin som fällde henne. Den vice ordföranden i kommunstyrelsen, Niklas Säwén, fick då kliva in och ta över ansvaret som högst politiskt ansvarig i länets största kommun.

Toppchef i mutskandal i Sundsvall

Infört korruptionsförebyggande åtgärder

Skärpta riktlinjer för mutor i Sundsvalls kommun, chefsutbildningar och utveckling av visselblåsarfunktionen. Det är några av åtgärder som införts eller ska införas inom kommun berättar Säwén.

– Vi behöver som kommunala företrädare alltid se till att hålla de korruptionsförebyggande åtgärderna högt upp på agendan, säger Niklas Säwén(S).

I klippet svarar Niklas Säwén(S) på om han tycker att kommunen kontroll över bolaget har varit tillräcklig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Toppchef i mutskandal i Sundsvall

Mer i ämnet