Tösalt för 165 kronor kilot i ett kommunalt förråd

I klorna på oseriösa företag – länets kommuner gick i fällan

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga kommuner, regionen och flera kommunala bolag i Västernorrland har gjort affärer med oseriösa företag. Kramfors och Ånge kommuner tillhör de som använt skattepengar till vägsalt för ockerpriser.

Kilopriset för vägsalt är normalt 1 krona men bland andra Kramfors har betalat 165 kronor kilot för en närapå identisk produkt. Fakturan för 70 kilo tösalt slutar på 11.607 kronor.

Tusentals utbetalningar

Uppdrag granskning har samkört kommunernas utbetalningar med de varningslistor på företag som uppträder oseriöst på marknaden. På listorna som kommer från Svensk Handel och konsultföretaget Förenade bolag listas företag med aggressiva säljmetoder, som säljer förbrukningsvaror till extremt höga priser eller säljer produkter eller tjänster som aldrig levereras.

Uppdrag granskning upptäckte 7.000 fakturor som kommuner, regioner, myndigheter och kommunala bolag betalat ut till uppenbart oseriösa företag.

Dyra produkter – oseriösa säljmetoder

I Västernorrland har samtliga kommuner och regionen gått i fällan. Det dyra tösaltet har köpts in av till exempel Ånge och Kramfors kommuner samt av kommunala Högakusten Airport.

Mer om det här under veckan.

Uppdrag granskning sänds i SVT1 klockan 20.00.

Mer om granskningen här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverigefakturorna

Mer i ämnet