– Vi har skickat en faktura på 5,4 miljoner som också skickats till Kronofogden, säger Gudrun Sjödin (S). Foto: Barbro Sellin, SVT

Kommunernas miljonkrav på Nextjet

Uppdaterad
Publicerad

Sollefteå och Kramfors kommuner har en fordran på bolaget Nextjet på drygt fem miljoner kronor. Pengar som det är oklart om de nu får tillbaka.

Gudrun Sjödin (S), ordförande för Höga kusten Airport och vice ordförande i kommunstyrelsen i Kramfors, säger att deras fordran tillsammans med krav från andra flygplatser kan ha varit en utlösande faktor för konkursansökan.

– Jag tror att det är en del av det. Nästan alla andra flygplatser har nästan också skickat fakturor till Kronofogden så vi är inte ensamma, säger hon.

Kommunerna i Sollefteå och Kramfors gick så sent som ifjol in med tio miljoner kronor till flygplatsen och indirekt Nextjet för att garantera fortsatt trafik på flygplatsen. Avtalet kallades olyckligt av politikerna då. Men det var en lösning för att undvika att stänga flygplatsen sa Gudrun Sjödin i september i fjol. När man nu avräknat passagerarantal, inställda turer och de buntbiljetter kommunerna köpt, återstår en fordran på drygt fem miljoner. 

Flyget avgörande för näringslivet

– Vi har skickat en faktura på 5,4 miljoner som också skickats till Kronofogden och sedan har vi förstås en faktura på start- och landningsavgifter, säger Gudrun Sjödin (S).

Hon påpekar att flyget är helt avgörande för näringslivet i Ådalen och hoppas på en snabb lösning för flygplatsen. Även om Kramfors inte omfattas av allmän trafikplikt än.

– Jag vet att Trafikverket tillsatt en krisgrupp så vi hoppas att vi får bli en mellanlandningstation.

Hoppas regeringen agerar

Trafikverket försöker nu skyndsamt att lösa situationen för fem drabbade flygplatser i norr där man har upphandlat trafiken tidigare enligt allmän trafikplikt. De fem är Hemavan, Vilhelmina, Lycksele, Gällivare och Arvidsjaur. Men för Kramfors del så gäller inte beslutet om allmän trafikplikt förrän oktober nästa år. Gudrun Sjödin hoppas nu att regeringen griper in.

– Jag hoppas att de i en sådan här krissituation förstärker Trafikverket med medel så att de kan påskynda det här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nextjet

Mer i ämnet