Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Två tjejer som har tagit kvällskurser på Komtek är Alicia och Amie – hör dem berätta vad man gör på Komtek i klippet. Foto: SVT

Teknikskolan KomTek vill locka fler tjejer till teknikvärlden

Uppdaterad
Publicerad

I två decennier har KomTek haft en betydande påverkan på både industrin och skolorna i Örnsköldsvik.

Under måndagen firar de sitt 20-årsjubileum med ett öppet hus.

– Intresset är ju fortsatt jättestort, säger Ulrica Westin, enhetschef vid KomTek.

Under måndagen öppnar KomTek sina lokaler för allmänheten och erbjuder olika aktiviteter.

KomTek arbetar aktivt för att utveckla intresset för naturvetenskap och teknik. Där ges barn från och med 7 års ålder möjligheten att delta i kostnadsfria kvällskurser där de kan lära sig om olika tekniska principer, enligt enhetschefen Ulrica Westin. 

Lockar fler tjejer

Trots att andelen tjejer som söker teknikprogrammet på gymnasiet har ökat under de senaste åren fortsätter tjejerna att vara i minoritet. Av de drygt 30 000 elever som påbörjade teknikprogrammet på svenska gymnasier förra året, utgjorde tjejer endast 20 procent av dem. Det innebär att det i genomsnitt var fyra tjejer i en klass med 20 elever.

Men enligt Ulrica Westin har KomTek i Örnsköldsvik lyckats öka antalet kvinnliga deltagare betydligt.  

– Vi har alltid haft som en av våra grundprinciper att jämställdhet är av stor betydelse inom vår verksamhet. Vi har från första stund uttalat vår önskan om att ha en jämn könsfördelning, där både tjejer och killar är välrepresenterade i vårt utbud. Idag har vi i princip 50 procent tjejer och 50 procent killar i våra kurser, säger Ulrika Westin.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör enhetschefen Ulrica Westin berätta om Komtek. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Vad är Komtek?

KomTek är en förkortning av Kommunala entreprenörs- och teknikskolan.

Skolan är en del av den kommunala verksamheten och fungerar på liknande sätt som en kulturskola, fast inriktad på teknik. Skolan är initierad och drivs av kommunen.

Över den kommunala verksamheten finns en nationell paraplyorganisation som går under namnet KomTek Sverige. Det är en ideell förening som arbetar med att ta fram utbildningsmaterial, samordna marknadsföring samt dela kunskap och erfarenheter inom teknikområdet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.