Bilden föreställer ”Den sovande Juno och Herkulesbarnet” på Stockholms slott. Foto: TT

Konst ska höja livskvaliteten

Uppdaterad
Publicerad

Sundsvalls kommun och Mitthem bjuder nu in yrkesverksamma konstnärer till skapandet av två konstverk.

Vid större nybyggnationer ska 0,5-1 procent av den totala byggkostnaden gå till konstnärlig gestaltning.

Eftersom flera byggherrar är inblandade i projekten på Norra Kajen i Sundsvall har nu ett samarbete inletts mellan dem. Nästan alla ville vara med och finansiera konstsatsningar intill sina fastigheter. Sundsvalls kommun och bolagen går därför in med lika stora summor pengar.

Norra Kajen

 – Vi är helt övertygade om att dessa konstsatsningar höjer livskvaliteten för oss som bor här, samtidigt som vi ökar attraktionskraften och lockar fler besökare till Sundsvall. Vår vision är ett framtida konststråk som löper längs med Selångersån, går ut mot norra Kajen och kopplas samman med de satsningar på konst som redan är gjorda i inre hamn, säger Olof Ahlström, projektledare för offentlig konst.

Två uppdrag

Nu startar upphandlingen av de två första projekten. Det ena gäller ett uppdrag för Sundsvalls kommuns utomhusområde vid Piren med en budget på 600 000 kronor. Det andra är ett utomhusuppdrag och gäller fastigheterna Primus och Skepparen, denna upphandling ligger på 400 000 kronor.

Unik konst

Konsten ska vara unik och spegla platsens identitet. Konsten får inte heller ha visats tidigare.

– Valet av konstnär sker genom en förenklad direktupphandling i tre steg där yrkesverksamma konstnärer har möjlighet att söka fram till den 14 november 2016, säger Olof Ahlström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norra Kajen

Mer i ämnet