Här på Hellbergsgatan i Sundsvall slutade biljakten. Polisen saknade radiokontakt med RLC när mannen steg ut med en skarpladdad Kalashnikov. Foto: SVT

SVT:s Rolf Lunneborg om granskningen: ”De får inte rätt stöd”

Uppdaterad
Publicerad

Efter larmhaveriet i Härnösand kommer det fram nya besvärande uppgifter om polisens regionledningscentral.

I Ådalen skickades en patrull utan rätt utbildning ut på en biljakt och i Sundsvall hade en polispatrull förlorat kontakten med ledningscentralen när man plötsligt stod inför en man med automatvapen.

I båda fallen har poliser hamnat i fara på grund av påstått tveksamma insater från polisen regionledningscentral i Umeå. Båda fallen har också anmälts till Arbetsmiljöverket.

Skarpladdad Kalashnikov

Den mest spektakulära händelsen inträffade i Sundsvall i september när en polispatrull efter en biljakt plötsligt konfronterades av en man med ett skarpladdat automatvapen – en Kalashnikov.

 Biljakten började i höjd med centralstationen i Sundsvall sedan en polispatrull fattat misstankar mot en bil som passerade förbi.

Biljakten leds från polisens regionledningscentral i Umeå som har löpande kontakt med polispatrullen. På Hellbergsgatan i stadsdelen Skönsberg får poliserna stopp på bilen men när de stiger ur bilen har de enligt uppgift till SVT förlorat kontakten med ledningscentralen som glömt att koppla in den radioutrustning som sitter på polisuniformerna.

Ingen radiokontakt

Samtidigt stiger mannen ur flyktbilen med ett skarpladdat automatvapen, men eftersom polispatrullen saknade kontakt med ledningscentralen kunde de inte kalla på hjälp.

Mannen gav självmant upp. Ingen polis skadades men de upplevde händelsen som traumatisk och den anmäldes senare till Arbetsmiljöverket.

Händelsen i Sundsvall är ett av flera tillbud där det gnisslat i samarbetet mellan regionledningscentralen (RLC) och polisens patruller. RLC i Umeå leder samtliga polispatruller i Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten. De ska inte bara ta emot larm och prioritera larmen utan även ha koll på patrullbilarnas position. RLC  ska också ha fullständig kännedom om kompetensnivån hos de enskilda poliserna som sitter i patrullbilarna.

Rutiner har setts över

Det sista fallerade under en biljakt i Ådalen förra året, när en polispatrull i hastigheter på upp till 160 km/h förföljde en biltjuv. Polisbefälet vid RLC gav klartecken till jakten och det som senare slutar i att bilen prejas utan att veta att polispatrullen bestod av två unga assistenter som inte fått rätt körutbildning steg 3 och körutbildning i ”trängande fall”.

Efteråt såg polismyndigheten över sina rutiner och assistenter bakom ratten fick kritik för att ha utsatt sig själv och andra för fara. Händelsen anmäldes också till Arbetsmiljöverket som ett allvarligt tillbud.

Fotnot: Uppgiften aspirant har korrigerats i sista stycket till assistent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Larmhaveriet

Mer i ämnet