Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hemabs reningsverk gick inte att rädda utan byggnaden fick brinna ner till grunden. Foto: Örjan Leek

Kraftig brand i reningsverk norr om Härnösand – byggnaden får brinna ner

Uppdaterad
Publicerad

Det har under onsdagsmorgonen brunnit kraftigt i Hemabs reningsverk i Norrstig mellan Härnösand och Älandsbro. Räddningstjänsten hade strax efter klockan sex precis fått fram första styrkan.

Strax före klockan sex inkom larmet till SOS. Några minuter senare hade räddningstjänsten anlänt till platsen.

– Det är en fullt utvecklad brand, det brinner kraftigt i en sida på fasaden. Nu håller vi på att bygga på med mer resurser och funderar på vad det kan innebära för fortsättningen, säger Thomas Hansson, inre befäl vid räddningstjänsten.

Inga personskador

Vid 06.40-tiden hade branden spridit sig mot en takkonstruktion och våning två i byggnaden. Det är oklart om några människor finns i reningsverket.

– Vi har inte stött på några i alla fall. Men det är fullt släckningsarbete och vi har resurser från Härnösand, Ullånger och Kramfors på plats. Även värn från Viksjö samt en insatsledare, säger Thomas Hansson.

Inga personskador ska ha uppstått i samband med branden, säger räddningstjänsten strax efter klockan nio.

Brann ner

Byggnaden gick inte att rädda utan får brinna ner. Räddningstjänsten räknar med att vara kvar på platsen till strax efter lunch för bevakning.

– Problemet nu är att det är ett reningsverk. Fungerar inte det så blir det ju konsekvenser. Men det håller Hemab på att titta på nu, säger inre befäl Lars Hammarström vid 9-tiden.

I ett mejl meddelar Hemab att kunder i Norrstig och Älandsbro i största möjliga mån ska vara restriktiva med användandet av sina avloppsfunktioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.