Hör Oscar Johansson om branden på Kubal. Foto: Sundsvalls Berghantering / SVT

Brand i ställverk – kraftig rökutveckling

Uppdaterad
Publicerad

SOS larmades på tisdagsförmiddagen om kraftig rökutveckling från aluminiumsmältverket Kubal i Sundsvall. Det var en brand i ställverket som ledde till att Kubals katastroforganisation sattes på fötter.

Efter en dryg timme var branden släckt och faran blåstes över. Produktionen var enligt Kubals HR-direktör Oscar Johansson aldrig i fara på grund av branden.

Kubal är beroende av en trygg elförsörjning för sina smältugnar.

Kubal

– Vi har en organisation som står beredd att träda in när det uppstår akuta situationer. Vi har förberett alla möjliga scenarier, även den här, säger Oscar Johansson.

Röken från branden syns på långt håll Foto: Ylva Holmgren, SVT

Rökmolnet kunde ses på långt håll och enligt Lars Rydstedt, inre befäl vid räddningstjänsten, rörde det sig om en brand i ett ställverk. Det visade sig senare vara transformatorolja som orsakade den kraftiga rökutvecklingen.

– Mycket rökutveckling, men det har inte påverkat oss, säger Oscar Johansson

Räddningstjänsten i Sundsvall bekämpade elden inne på fabriksområdet med en styrka från Timrå avvaktade utanför för att kunna sättas in vid behov. Deras insats behövdes aldrig.

Se rökpelaren från branden här!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kubal

Mer i ämnet