Foto: Christine Olsson, TT

Krav till regeringen – ”Bötfäll mobiloperatörerna”

Uppdaterad
Publicerad

Post och telestyrelsen vill nu skärpa kraven på landets mobiloperatörer. I ett förslag till regeringen vill PTS införa straffavgifter för mobiloperatörer som inte sköter sig.

Förslaget ligger på regeringens bord och kommer nu att bli en fråga för den nye energi- och digitaliseringsministern Anders Ygeman. Post och telestyrelsen vill se en uppdatering av den lagstiftning som i stort sett varit oförändrad sedan början av 2000-talet.

Bestraffa mobiloperatörer

Dels vill PTS att mobiloperatörerna ska bli bättre på att rapportera in störningar i nätet, dels vill man kunna bestraffa mobiloperatörer som inte sköter sig.

– Vi har framfört till regeringen att vi gärna ser en lagändring så att vi kan utfärda sanktionsavgifter om näten sköts för dåligt. En ny lag om elektronisk kommunikation är på gång och vi hoppas få gehör för en lagskärpning, säger Anna Montelius som är tillförordnad enhetschef för PTS nätsäkerhetsavdelning.

”Små” avbrott rapporteras inte

PTS lyfter fram flera brister i lagstiftningen. Idag behöver mobiloperatörerna bara inrapportera driftstörningar i mobilnätet som är av ”betydande omfattning”, vilket innebär att störningar understigande 24 timmar och 2 000 abonnenter inte behöver rapporteras. Mörkertalet av mindre avbrott som slår ut mobiltelefoni och trygghetslarm hos äldre tros vara stort.

Det här innebär i sin tur att PTS anser sig ha dålig kontroll på orsakerna till, och följderna av avbrott på landsbygden. Till regeringen skriver PTS att att det inte kan uteslutas att brister av systematisk karaktär som ger upphov till mindre, men återkommande störningar aldrig kommer till deras kännedom.

Kraftfullare verktyg

Idag har PTS enbart möjlighet att vitesförelägga mobiloperatörerna i efterhand men nu vill myndigheten få möjlighet att arbeta mer aktivt för att förebygga problem.

– Idag kan vi bara utfärda vite om man i framtiden inte rättar till problem som vi uppmärksammat men vi skulle önska att vi kunde utfärda straffavgifter direkt, säger Montelius.

– I bland känns det som om vi behöver kraftigare verktyg när vi ser att saker är dåligt skötta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.