Polisen: Kriminalvårdare ljög om knivöverfall

Uppdaterad
Publicerad

En kriminalvårdare i Härnösand anmälde att han överfallits och attackerats med kniv i lördags. Nu har förundersökningen lagts ner. Mannen har medgett att han lämnat falska uppgifter.

Det var vid 18.30-tiden på lördagskvällen som en kriminalvårdare uppgav att blivit överfallen och grovt misshandlad på väg till jobbet.

Har erkänt lögn

Polisen meddelar nu att man efter en omfattande utredning av det anmälda överfallet inte hittat något som stödjer kriminalvårdarens berättelse. Han har också i senare förhör medgett att han lämnat osanna uppgifter om händelsen till polisen.

Polisanmäls

Förundersökningen avslutas och istället upprättas en anmälan om falskt larm. Detta eftersom det kunnat fastställas att inget brott skett.

Eva Jagebo Bonnerud vid Polisen i Västernorrland säger till SVT att det redan inledningsvis fanns frågetecken kring mannens historia.

– Det är Kriminalvården som blivit mest drabbad, säger Eva Jagebo Bonnerud.

Hade skador

Mannen fördes med skador till sjukhuset efter ”överfallet”. Ett vittne berättade för SVT att han såg en kniv i mannens buk.

– Det stämmer att mannen hade skador. Men det finns ingen utomstående som har orsakat dem, säger Anders Olsson, jourhavande förundersökningsledare hos polisen i Västernorrland.

Hotet fortfarande aktuellt

Kriminalvården berättar för TT att mannen inte är på arbetet.

– Det är en tragisk händelse och vi har haft ett möte med personal och berättat om att polisen lagt ned förundersökningen. Den personal som behöver kommer att få hjälp. Vi har aktiverat krisstöd, säger Radomir Sarkan, chef för anstalten Saltvik till TT.

Händelsen uppmärksammades stort eftersom Kriminalvården dagen innan mottagit ett anonymt telefonhot mot personalen.

– Hotet som ringdes in är fortfarande aktuellt, vi fortsätter vårt säkerhetsarbete, säger Ulf Mossberg pressekreterare vid Kriminalvården

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Attackerad kriminalvårdare

Mer i ämnet