Hör hur frivårdsdirektör Lennart Palmgren på Kriminalvården vill lösa problemet med återfallsförbrytare. Foto: Mikko Lindskog, SVT

Kriminalvården: ”Längre straff är ingen lösning”

Uppdaterad
Publicerad

Återfallsförbrytaren i Kramfors kommun är ett stort misslyckande för samhället, enligt Kriminalvården. Längre fängelsestraff ses inte som någon lösning. Det gör däremot bättre stöd under frigivningen.

Kriminalvården arbetar för att göra samhället säkrare, tryggare och att minska återfall i brott. I Kramfors kommun finns en återfallsförbrytare som har åkt in och ut ur fängelse i 30 år.

 – Det är ett jättestort misslyckande för samhället och individen i sig, så det är ett stort problem, säger Lennart Palmgren, frivårdsdirektör på Kriminalvården.

Dyrt med långa fängelsestraff

Längre fängelsestraff ser han inte som en lösning.

– Det är dyrt och det är inte så att det per automatik minskar risken för återfall ju längre strafftider man har, säger Lennart Palmgren.

Enligt honom har många återfallsförbrytare problem med missbruk. Därför krävs det mycket stöd under en villkorlig frigivning.

– Beroendefrågor handlar ofta om både missbruk och psykiatri. I det här fallet kan jag tänka mig att man inte riktigt fångat den problematiken och hållit fast vid det stöd som behövs kring klienten, säger Lennart Palmgren, frivårdsdirektör på Kriminalvården.

Skärpta regler i samband med frigivning

Störst risk att återfalla till brott är under första tiden i frihet.

– Det krävs samverkan mellan sociala myndigheter, samhället och kriminalvården för att vi ska få till bra förutsättningar för att klienten ska kunna återinträda i samhället på ett bra sätt, säger Lennart Palmgren.

Nu har regeringen beslutat om skärpta regler i samband med frigivningen. Det ska införas under 2020.

– Det betyder att man kommer att kunna jobba mer med stöd och kontroll. Den villkorliga frigivningen ska användas för att underlätta för individen att komma ut som en vanlig medborgare och klara samhällets krav, fortsätter han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.