Mardrömmen för en av byborna är att möta återfallsförbrytaren i de här så kallade Ödskurvorna på riksväg 90. Foto: Eva Harström, SVT

Bybor i Kramfors kommun: ”Han kommer att köra ihjäl någon”

Uppdaterad
Publicerad

”Han kommer att köra ihjäl någon till slut.” Det säger flera i en by i Kramfors kommun, där en återfallsförbrytare fortsätter att begå brott år efter år. Det handlar om att han kör drogpåverkad, stjäl, hotar och misshandlar folk. Det har pågått i 30 år.

Sammanlagt har han dömts för över 100 brott. I maj dömdes han till fängelse i sex månader för flera fall av stöld, hot och olovlig körning.

– Det är skönt att veta att han sitter inne under sommaren, säger en boende i samhället.

– Men det är hopplöst att veta att det kommer att fortsätta precis på samma sätt när han kommer ut igen.

Rädsla för hämnd

SVT Västernorrland har pratat med flera som bor i samhället, men ingen vågar ställa upp med sitt namn. Det finns en rädsla att den 46-årige mannen ska hämnas när han kommer ut.

 – Får han veta att jag sagt något eldar han upp min kåk, säger en av de vi pratat med.

Samtidigt säger några av de som bott grannar med honom att han aldrig har gjort dem något.

– Han är väldigt blyg när han är nykter, men när han är påverkad blir han en obehaglig person, säger en av dem.

Mötte alltid barnen vid vägen

Största rädslan är att han ska köra ihjäl någon.

– När jag hade små barn var jag livrädd, jag gick alltid och mötte dem vid vägen, berättar en kvinna.

Senast hade han stulit fläskfilé och hundmat på affären. Enligt en affärsidkare händer det att han kommer in i butiken med en tom väska och plockar på sig varor.

Hotar med dödlig sjukdom

– Jag har sagt åt personalen att inte stoppa honom. Han hotar med att spotta på en och säger att han har en dödlig sjukdom.

Det är tre år sedan vi skrev om återfallsförbrytaren som satte en hel by i skräck. Då handlade det om rattfylleri, narkotikabrott misshandel och stöld.  Sedan dess har han fortsatt begå nya brott. Frågan är vad som nu händer när han kommer ut igen.

– Jag kan inte tro att det har ändrat sig. Då ska han bli sjuk eller någonting så att han inte orkar. Annars fortsätter det som vanligt, suckar en av byborna uppgivet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.