Hör vad förundersökningsledare Erik Bylund i Kramfors menar är de största problemen vad det gäller återfallsförbrytare. Foto: SVT

Polisen: ”Vi gör vad vi kan för att hålla dem från vägarna”

Uppdaterad
Publicerad

Risken är stor att någon till sist blir påkörd av rattonyktra återfallsförbrytare. Polisen i Kramfors ser både det låga straffvärdet på trafikbrott och brottslingarnas missbruk som de största problemen.

– Vi har ett tiotal återfallsförbrytare i kommunen. De kommer ut – och så åker de in igen. När de återfaller i missbruk kommer hoten och stölderna. Skulle vi få bukt med missbruksdelen skulle det underlätta för oss, men det har vi svårt att göra någonting åt, säger Erik Bylund, förundersökningsledare.

Livsfara på vägarna

I Kramfors kommun finns en 46-årig återfallsförbrytare som har dömts för över 100 brott. Enligt de som bor i bygden är han en livsfara på vägarna.

Polisens uppmaning till allmänheten är att ringa när de ser någon köra påverkad och sedan hoppas att polisen kommer i tid för att stoppa dem. Vad det gäller 46-åringen har byborna i stort sett gett upp.

– Det är ingen som bryr sig om att larma när han kör. De vet att det spelar ingen roll om polisen stoppar han och tar bilen. Någon timme senare tar han en ny bil och kör likadant. Han får härja fritt, säger en av dem.

Risk att någon blir påkörd

Polisen menar att de gör vad de kan, utifrån de straffvärden som finns på trafikbrott.

– Det vi kan göra är att ta dem och ta bilarna i beslag efter några gånger, säger Erik Bylund.

Det räcker inte med att köra rattfull för att bli anhållen. Risken finns att det dröjer tills någon blir påkörd, konstaterar Erik Bylund.

Samarbete med åklagarna

Nu har polisen påbörjat ett samarbete med åklagarna för att komma åt problematiken med återfallsförbrytare. När 46-åringen i maj dömdes till sex månaders fängelse för flera fall av stöld, hot och olovlig körning var det samarbetet som gjorde det möjligt.

– Även om det är enkla brott försöker vi samla ihop dem ganska snabbt och gå in med en anhållan och häktningsframställan och få personen häktad, just för att få bort den från samhället och skapa trygghet för medborgarna, säger Erik Bylund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.