Kritik mot salstentor på Miun: ”Studenter tycker att det känns mycket olämpligt”

Uppdaterad
Publicerad

Utbildning för vuxna ska i första hand ske på plats. Detta meddelade statsministern vid måndagens presskonferens – men öppnade samtidigt för lärosätenas möjlighet att erbjuda fler provtillfällen och distansundervisning vid behov.

– Flera studenter tycker att det känns mycket olämpligt med salstentor, säger Eva Dannetun, prorektor vid Mittuniversitet (Miun).

”Huvudregeln för utbildning för vuxna är att vara på plats. Distansundervisning kan användas som verktyg för att glesa ut. Salstentor och liknande bör ges vid flera tillfällen för att undvika trängsel”.

Detta sa statsminister Magdalena Andersson (S) om den fortsatta undervisningen för vuxna. Salstentor som sker på plats har varit ett hett ämne den senaste veckan. Bland annat har juriststudenter vid Uppsala universitet lämnat över en namninsamling till Uppsala universitet med drygt 1 000 underskrifter i protest mot salstentor.

Juriststudenter i uppror

I en artikel publicerad av Expressen förra veckan kritiserar juriststudenten Axel Vide universitetets upplägg: ”Den här typen av folksamling hade inte varit acceptabel ur ett nöjesperspektiv.”

Enligt Uppsala nya tidning backade Uppsala universitet och meddelade i ett mejl till studenterna att ett extra tentamenstillfälle sätts in i slutet på januari som konsekvens av kritiken.

Följer rekommendationerna

Nu kommer även Mittuniversitet erbjuda fler tillfällen för tentamen för att undvika stora folksamlingar på campus.

– Självklart kommer vi att följa, precis som vi har gjort tidigare, regeringens och Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Så vi kommer att erbjuda fler tillfällen och glesa ut, säger Eva Dannetun, prorektor vid Mittuniversitet.

I klippet berättar prorektor Eva Dannetun mer om Mittuniversitetets hantering av tentor och smittspridning.

12 januari börjar nya restriktioner

Åtgärderna presenterades av statsminister Magdalena Andersson (S) på måndagen:

• Alla som kan ska arbeta hemifrån.

• Krogar och restauranger med serveringstillstånd ska stänga senast klockan 23 och en begränsning om högst åtta personer per sällskap införs. Det är även krav på sittande servering.

• Det införs även ett allmänt råd att vuxna ska begränsa sina nära kontakter inomhus.

•För allmänna sammankomster och offentliga tillställningar införs ett maxtak om 50 personer om inte vaccinbevis finns.

• För allmänna sammankomster och offentliga tillställningar på mellan 50-500 personer ska det vara sittande publik, högst åtta personer per sällskap och minst en meters avstånd mellan sällskapen.

• För universitet och högskola kan distansundervisning användas som verktyg. Både salstentor och föreläsningar ska ges vid fler tillfällen för att glesa ut.

Det föreslås även nya åtgärder som kräver förordningsändringar och därför kommer kunna träda i kraft något senare.

• Där föreslås ett deltagartak på 500 personer för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

• På mässor införs vaccinationsbevis om antalet deltagare överskrider 50 personer.

• För antalet personer vid privata sammankomster i lokaler för uthyrning, festlokaler och festbåtar, sänks maxantalet från 50 till 20 sittande personer.

• Samtidigt förlängs tidigare åtgärder. Det handlar om avrådande från deltagande i cuper och läger inomhus men också längre resor inom kollektivtrafiken. FHM betonar också vikten om att använda munskydd när många reser tillsammans.

Källa: SVT Nyheter, regeringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.