• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Kritik mot TV4-beslut

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken växer efter TV4:s besked om nedläggning av de lokala tv-stationerna runt om i landet. ”Gör om gör rätt!”, skriver de lokala nyhetscheferna i en debattartikel.

Även från politiskt håll kommer reaktioner. I en debattartikel i Svenska Dagbladet på söndagen undrar flera politiker från norr hur en statlig myndighet kan upprätta ett avtal som innebär att 16 lokalredaktioner läggs ned, utan politisk debatt.

”TV4:s enorma miljardvinster har tillkommit genom generösa politiska beslut. Nu tillåter regeringen att TV4 ytterligare kortsiktigt kan maximera vinsten utan att bidra till hela Sveriges utveckling. ”Den stora frågan är ändå, hur har regeringen och kulturdepartementet kunnat låta detta ske?”, står det i debattartikeln, som du kan läsa här.

TV4 lägger ned lokalredaktioner

Texten är undertecknad av politiker från Jämtland, Norrbotten, Västernorrland och Västerbotten. De flesta socialdemokrater, en miljöpartist och en moderat politiker.

Nyhetscheferna reagerar

Även de lokala nyhetscheferna på samtliga TV4-stationer i Sverige kritiserar beslutet. ”Gör om och gör rätt TV4!”, skriver de i en debattartikel. De menar att TV4 gör ett allvarligt strategiskt felbeslut. Cheferna skriver att de är överens med TV4 om att de behöver utveckla den digitala delen av utbudet, men frågar sig VAD TV4 nu ska leverera för innehåll. Deras uppfattning är att beslutet om nedläggning har ett enda syfte: att tjäna mer pengar åt sina ägare.

Beslutet om de lokala redaktionerna ska fattas den 23 april.

”Inget förändrat tillstånd”

Men på TV4-gruppens hemsida skriver distributionschefen David Österlund att det nya sändningstillståndet inte innebär någon förändring jämfört med tidigare när det gäller kravet på lokala sändningar. Däremot framhåller han att TV4 den 1 april förlorade ett av sina sändningstillstånd för en av sina kanaler. ”Det innebär ett hårt slag eftersom vi förlorar intäkter när en av våra kanaler försvinner.” Han menar att det är en faktor bakom förslaget att sluta med lokala nyhetssändningar. Läs hela texten här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

TV4 lägger ned lokalredaktioner

Mer i ämnet