Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Lena Asplund (M) är försiktig i sina kommentarer kring kritiken mot kirurgkliniken på länssjukhuset. Foto: Ylva Holmgren / SVT

Kritiken mot kirurgkliniken – ”Allvarligt om det är sant”

Publicerad

Den utpekade läkaren kräver en ny utredning av förhållandena på kirurgkliniken vid Sundsvalls sjukhus, men från politiskt håll är reaktionerna ännu försiktiga.

Lena Asplund (M) som är ansvarig för sjukhusvården säger att SVTs uppgifter om interna konflikter och uppgifter om missförhållanden väckt frågor på högsta nivå i regionen, men att inga beslut fattats.

– Är uppgifterna korrekta är det inte alls bra men i det här läget är det främst en fråga för tjänstemännen i regionen, säger hon.

Misstänkta felbehandlingar på Sundsvalls sjukhus

– Från politiskt håll har vi inte haft tid att fundera, tyvärr, men det pågår en diskussion som vi får se vad den leder till.

Kritik i två fall

SVT har under en tid granskat turerna kring de anklagelser om grava felbehandlingar och en mörkläggningskultur som utreddes vid Sundsvalls sjukhus i vintras. I centrum för utredningen stod kirurgkliniken och en utpekad läkare.

Nu går läkaren till motangrepp; både mot utredningen och den egna sjukhusledningen, och pekar samtidigt på allvarliga missförhållanden på kliniken. Läkaren fick kritik i ett fall, och allvarlig kritik i ett annat av de tre patientfall som utreddes men menar nu att den externe expert som kallats in av regionen var inkompetent.

Läkaren kräver också en ny utredning.

Märkliga omständigheter

Det läkaren anför till sitt försvar väcker många frågor och rör ett fall med en patient som var livshotande sjuk. Som bakjour beslutade den utpekade läkaren om operation, men beslutet upphävdes – och operationen stoppades – av en annan kirurg på kliniken som kallats in från sin ledighet. Läkaren som fattat det ursprungliga beslutet blev sedan bortkopplad från resten av förloppet.

Detta går mot ALL praxis och det hotar allvarligt patientsäkerheten, hävdar den utpekade läkaren i sitt försvar.

Klinikens eget ansvar

Lena Karlsson som är sjukhusdirektör i regionen är i dagsläget inte beredd att starta någon ny utredning kring vad som hänt på kliniken, men hon utesluter inte heller att rutiner och arbetssätt på kliniken kan komma att ses över.

– När det gäller arbetssätt inom en klinik bör man ju få ta i den frågan själv på kliniken. Framkommer det något som behöver ses över så görs det bäst där.

Tycker du att kliniken bör göra det nu?

– Det är något jag får diskutera med berörd verksamhetschef. Jag kan inte svara på det nu.

Kräver ny utredning

Ett liv stod på spel men de frågor som SVT velat ha svar på förblir obesvarade. I det aktuella fallet fanns två helt diametralt motsatta uppfattningar om vilka ingrepp som krävdes. Stoppades läkarens beslut? Blev läkaren helt rundad av kollegor, och i så fall varför?

Den utpekade läkaren vill inte låta sig intervjuas – men i kontaker med SVT upprepar läkaren kravet att sjukhusledningen måste gå till botten med det som inträffat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkta felbehandlingar på Sundsvalls sjukhus

Mer i ämnet