Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Aluminiumsmältverket Kubal i Sundsvall ägs av ryska Rusal men Kubals ledning anser att man tillverkar svenskt aluminium och att man inte berörs av sanktioner mot Ryssland. Foto: SVT, Fredrik Israelsson/SVT

Kubal i Sundsvall bojkottas av svenska kunder – men tjänar pengar på nya sanktioner

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen införde USA och Storbritannien nya sanktioner mot handel med ryska metaller. Ryskägda aluminiumsmältverket Kubal i Sundsvall anser att man inte omfattas av sanktionerna men bojkottas av den svenska marknaden. Samtidigt tjänar företaget pengar på situationen.

– Det är tråkigt att det beror på de omständigheterna, säger Mats Andersson, vd Kubal.

De nya sanktionerna är ytterligare en påtryckning mot Ryssland med anledning av den storskaliga invasionen av Ukraina. USA och Storbritannien har infört ett förbud mot handel med ryska metaller, producerat efter den 13 april, på metallbörserna LME och CME.

Anser inte att Kubal påverkas

Men trots att aluminiumtillverkaren Kubal i Sundsvall ägs av ryska Rusal anser Kubals ledning att man inte påverkas av sanktionerna.

– Det ska inte påverka oss eftersom vi skickar vårt aluminium direkt till kunderna och inte till LME-lagren som sanktionerna pekar på, säger Kubals vd Mats Andersson.

Ryskt eller svenskt aluminium?

Den avgörande frågan i sammanhanget är om det aluminium Kubal tillverkar ska betraktas som ryskt eller svenskt.

– Vi är ett svenskt företag som säljer svenskt aluminium, säger Mats Andersson.

Svensk bojkott

Hur kunderna i USA och Storbritannien ser på saken återstår att se. Samtidigt bojkottas Kubal av samtliga svenska aluminiumkunder, ingen vill handla med fabriken.

Just nu tjänar Kubal pengar på situationen eftersom aluminiumpriset gick upp när sanktionerna blev kända.

I videon kommenterar Kubals vd den uppkomna situationen och bojkotten från den svenska marknaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.