Centerpartiet i Örnsköldsvik vill bland annat satsa på museet och Nolan i stället för att bygga ett nytt kulturhus. Från vänster: Maria Hörnqvist, Anna-Britta Åkerlind. Gunilla Kallin och Björn Olsson. Foto: Fredrik Forsgren

Kulturhuset splittrar politiken i Örnsköldsvik

Uppdaterad
Publicerad

Bygg ut Nolan, rulla ut en kulturbuss på landsbygden och få fart på museet igen. Det är några idéer Centern vill förverkliga i stället för att bygga ett nytt kulturhus.

Sedan kulturhusutredningen presenterades för första gången i januari har frågan blivit en allt hetare potatis i Örnsköldsvik.

– Vi kan nu se en tydlig polarisering i politiken och det här kommer att bli en stor fråga i valrörelsen, säger Anna-Britta Åkerlind, oppositionsråd för Centerpartiet som under måndagen presenterade ett eget alternativ till ett nybygge av ett kulturhus i centrala staden.

Örnsköldsvik

Centerns förslag på ett åttapunktersprogram går i korthet ut på att man utnyttjar de byggnader som redan finns och att de knyts samman i ett kulturnät.

Flöde genom staden

– Vi vill se ett flöde genom staden som också gynnar handlare och caféer till exempel längs stråken. Det handlar om att göra kultur tillgängligt och fokusera mer på innehållet, säger Åkerlind.

Nolaskolan ser partiet som nav med inriktning mot utbildning.

– Vi vill bygga ut Nolan med en scen som kan anpassas till olika ändamål och här kan såväl Kulturhuset som andra aktörer, till exempel det musikskapande gymnasiet som vill hit, få plats, säger Björn Olsson (C) i kultur- och fritidsnämnden.

Många minns Star Wars

Ett annat nav är anrika museet.

– Här vill vi anställa en enhetschef igen och kunna locka med större utställningar, som Star Wars-utställningen som folk fortfarande minns, säger Maria Hörnqvist (C) i kultur- och fritidsnämnden.

Utställningen hölls för tio år sedan och lockade nära 60 000 besökare. Man vill också bygga ett magasin för alla föremål som nu står och tar plats i museet för att kunna frigöra ytor.

Summan okänd

Men det är inte bara stadskärnan som Centern vill satsa på. Ett rullande kulturhus i form av en buss på landsbygden är ett förslag och man vill även satsa på till exempel det lokala kulturhuset i Gideå.

Centerpartiets kulturförslag ingår i partiets valplattform som presenteras nästa vecka. Vad kulturnätet kommer att kosta är dock oklart.

– Vi har i dag inga summor att presentera men vi är beredda att satsa lika mycket som ett nybygge skulle kosta. Vi vill dessutom att kommunen arbetar i samverkan med andra aktörer, säger Anna-Britta Åkerlind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Örnsköldsvik

Mer i ämnet