Nämnden sparar på det som inte är obligatoriskt enligt Kristoffer Parkman (S), Bildningsnämndens ordförande. Foto: SVT

Kulturskolan i Örnsköldsvik skär ner – fem miljoner kronor ska bort

Publicerad

Vid tisdagens sammanträde beslutade bildningsnämnden i Örnsköldsvik om besparingar på sammanlagt 25 miljoner kronor. Där ingår att minska på Kulturskolans ram med fem miljoner.

Vad det betyder rent konkret för Kulturskolan är för tidigt att säga, enligt nämndsordföranden.

– Ansvariga tjänstemän håller just nu att titta på hur man ska organisera sig framöver, säger Kristoffer Park (S), ordförande i bildningsnämnden i Örnsköldsvik.

Vuxenutbildningen påverkas

Även delar av vuxenutbildningen påverkas av besparingarna på så vis att distansutbildning som kommunen idag driver i egen regi kommer att tas över av en extern aktör.

Kristoffer Park (S) menar att man har sparat på det som inte är obligatoriskt och lyckats freda kärnverksamheten.

– Det blir ingen uppsägning av skolpersonal och inte sämre för skolbarnen i klassrummen, säger han.

Strukturutredning

Men 25 miljoner räcker inte för att få en budget i balans. Därför har bildningsnämnden fattat beslut om en strukturutredning för att se om det finns samordningsvinster att göra.

– I kommuner runt omkring ser vi en massa skolnedläggningar. Vi ser en annan väg och vill istället se hur vi strukturellt kan ändra i skolan för att höja kvalitén. Det kan till exempel handla om samordningsvinster mellan förskola, fritids och skolor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer