Kurt Pettersson: ”Inget krav på min avgång”

Uppdaterad
Publicerad

Dagen efter beskedet att Kurt Pettersson lämnar sin post som hälso- och sjukvårdsdirektör kommenterar han nu beslutet för SVT.

– Det fanns inget krav på min avgång, säger han.

– Vi har den senaste tiden haft en turbulent politisk situation, bland annat för att hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande lämnade för några veckor sedan, säger han till SVT.

Kurt Pettersson tillträdde sin tjänst 1 november 2020 och gör sin sista arbetsdag på skärtorsdag.

”Rätt tid”

Han säger att det var ett tufft, men rätt, beslut att ta. 

– Jag tror att det är rätt tid. Vi behöver gå vidare nu, säger han.

Behåller lön och är arbetsbefriad

Han behåller sin månadslön på 120 000 kronor under den sex månader långa uppsägningstiden då han är arbetsbefriad. Något regionrådet Glenn Nordlund (S) förklarar så här: 

– Det är inte en optimal lösning att vidmakthålla ett tydligt och drivet ledarskap på den nivån då man valt att sluta. Därför behöver vi få in ett nytt ledarskap snabbt.

Rekrytering kan ta tid

Regiondirektör Åsa Bellander har fått i uppdrag att rekrytera en ny hälso- och sjukvårdsdirektör och hon räknar med att rekryteringsprocessen tar minst ett halvår. I slutet av veckan ska hon ha presenterat en tillfällig lösning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.