Inger Bergström, Anders Johansson och Lena Thelin – alla har de fått lämna toppchefsjobb inom Region Västernorrland de senaste tio åren. Foto: SVT

Toppchefer som fått lämna Region Västernorrland de senaste tio åren

Uppdaterad
Publicerad

Redan dagen efter hälso- och sjukvårdsdirektören Kurt Petterssons besked att han avgår konstaterar regiondirektör Åsa Bellander att det finns ”kända utmaningar” för toppchefer inom Region Västernorrland och att rekryteringen därför blir svår.

Chefskarusellen inom landstinget/regionen är välkänd och mångårig. Här är några av de toppchefer som av olika skäl slutat de senaste tio åren.

• Anders L Johansson tillträdde som landstingsdirektör som det då hette 2010, under en tid då den kontroversielle sjukhusdirektören Sigbjörn Olofsson försökte stöpa om sjukvården i Västernorrland bland annat med hjälp av det omstridda och kostsamma konsultföretaget Mantec.

Innan Johansson fick sparken 2015 hade hans tid på posten inte minst präglats av konflikten kring...

Regionvalet 2022 Västernorrland

• Lena Thelin, först förhandlingschef på landstinget men från december 2012 personalchef. Chefsuppdraget skrevs på tre år men avslutades redan efter knappt ett år – huvudskälet var en infekterad personkonflikt med Anders L Johansson. Från november 2013 var hon anställd av landstinget som utredare med bibehållen chefslön på 69 300 kronor.

I juni 2016 tillträdde hon en ny tjänst hos en annan arbetsgivare – men fick fortsatt lön från Landstinget Västernorrland.

• Inger Bergström efterträdde Johansson som regiondirektör (den nya titeln) men hamnade snabbt i snålblåst. Det visade sig att hon inte diariefört chefsavtalen med ovannämnda Lena Thelin, något som hon först förnekade. Efter ett år på jobbet tvingades hon avgå som en följd av det inträffade, och åklagarmyndigheten utredde också om hennes handlande varit brottsligt – men förundersökningen lades till slut ner.

• Margareta Rödén hade avgått som sjukshusdirektör i Sundsvall ett par år tidigare – som en konsekvens av att hon vägrat genomföra klubbade sparförslag – när hon tillträdde som hälso- och sjukvårdsdirektör 2012. Tre år senare slutade hon och gick tillbaka till jobbet som överläkare – men hon behöll sin toppchefslön, vilket P4 Västernorrland avslöjade.

2017 kunde SVT Västernorrland berätta att hon haft en godkänd bisyssla som vd för ett affärsdrivande konsultbolag samtidigt som hon hade sin anställning inom regionen. Något som hastigt avslutades sedan SVT ställt frågan till sjukhusledningen.

• Hans Wiklund väckte uppmärksamhet när han 2017 som ny regiondirektör i länet sänkte sin egen lön, i ett ställningstagande för att försöka bromsa löneutvecklingen bland toppchefer. Men redan efter två år på posten slutade han självmant – för att bli chef för Umeå universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Västernorrland

Mer i ämnet