Foto: Ylva Holmgren, SVT

Kvinnan fortsätter hävda nödvärn

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången mot den mordåtalade kvinnan i Stöde inleddes i dag.

Kvinnan fortsätter att hävda att hon mördade mannen i självförsvar.

I dag inleddes första rättegångsdagen av tre mot den kvinna i 40-årsåldern som står åtalad för mordet på en 40-årig man i Stöde tidigare i år.

Mannen påträffades död på en gårdsplan vid E14. Kvinnan och den mördade mannen hade tidigare haft ett ”av och till förhållande” under 14 år.

Stödemordet

Bråk eskalerade

Under mordkvällen hade paret druckit tillsammans och befann sig i kvinnans bostad i Stöde. Under rättegången berättar kvinnan om kvällen där ett bråk dem emellan eskalerade från det att de hade kommit hem till henne.

Kvinnan har erkänt att hon dödat mannen men hela tiden hävdat att hon gjort det i nödvärn. Under rättegången fortsatte kvinnan att påvisa att hon hade agerat i självförsvar den där kvällen, att hon aldrig hade för avsikt att döda honom.

”Jag kommer inte ihåg hur min hand med kniven for, han säckade ihop på golvet framför dörren. Jag hämtade mina skor och släpade ut honom för att få kyla och klappa igång honom. Fick till ett hostljud men sen fick jag inga reaktioner”, sa kvinnan under rättegången.

Historia ifrågasätts

En historia som har ifrågasatts av åklagare och polisen.  Kvinnan har under i tidigare förhör uppgett två olika berättelser från själva mordkvällen. En i ett förhör med två poliser där hon berättat att hon hade en filékniv i handen när hennes särbo ska ha sagt: ”Men mörda mig då.”

Men senare när det skulle hållas mer regelrätta förhör har kvinnan ändrat historien och hävdat att det var hon som blivit attackerad av sin särbo och att hon handlade i självförsvar. Något kvinnan under dagens rättegång fortsätter att hävda.

Åklagaren Karin Everitt yrkar på ansvar till mord.

– De bevis som är åberopade är både medicinsk utredning och annan teknisk utredning från brottsplatsen även en del tekninsk utredning kring vad målsägare och tilltalade gjorde under kvällen, säger hon och tillägger:

– Jag känner mig övertygad att tingsrätten kommer att fälla kvinnan för ansvar för den här gärningen.

Se hela intervjun med Karin Everitt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stödemordet

Mer i ämnet