– Kyrkorådet förstår inte allvaret, säger Sten Bylin, prästfacket. Kyrkorådet har fortsatt förtroende för kyrkopolitikern trots konsultrapport som konstaterar sexuella trakasserier. Foto: SVT

Kyrkopolitiker sitter kvar trots sexuella trakasserier

Uppdaterad
Publicerad

Den kyrkopolitiker i Västernorrland som har utsatt personal för sexuella trakasserier får fortsätta i församlingen.

– Kyrkorådet förstår inte allvaret i det här, säger Sten Bylin, Kyrkans akademikerförbund.

Det var i höstas en kvinnlig präst anmälde kyrkopolitikern till skyddsombudet, efter att hon under en längre tid upplevt sig sexuellt trakasserad i sitt arbete i församlingen i Västernorrland. Kyrkorådet tillsatte en oberoende konsult för att undersöka anklagelserna och i konsultrapporten konstateras att det rör sig om sexuella trakasserier.

Underkännande

I går, söndag, meddelade den lokala (S)-föreningen att de tar avstånd från kyrkopolitikerns olämpliga uttalanden, men att de har fortsatt förtroende för honom som kyrkorådets ordförande.

Uppgiften upprör prästens fackliga företrädare, Sten Bylin, Kyrkans akademikerförbund.

– Jag blir väldigt förundrad. Och jag har svårt att förstå att man ger honom förnyat förtroende. Det är att betrakta som ett underkännande av den utredning de själva beställt, säger han.

Kyrkorådet förstår inte allvaret

I pressmeddelandet citeras kyrkopolitikern där han säger sig vara ”uppriktigt ledsen” och ber om ursäkt. Han säger också att han nu vill ”ta sig an uppgiften att säkerställa att församlingen har en god arbetsmiljö”.

– Kyrkorådet förstår inte allvaret i det här då man går med på att låta honom fortsätta, menar Sten Bylin.

Stiftsfullmäktige

Kyrkopolitikern uppger att han själv väljer att lämna stiftsstyrelsen för att fokusera på problemen i församlingen.

– Som jag förstår det är det inte hans eget val utan Socialdemokraterna på stiftsnivå har sagt att det är otänkbart att han fortsätter som kyrkopolitiker, säger Sten Bylin.

Under måndagsförmiddagen pågår stiftsfullmäktige i Härnösand. SVT Nyheter Västernorrland söker kyrkopolitiker där för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.