Beijertavla stulen från kyrka

Uppdaterad
Publicerad

Tavlan Guardian Angels av konstnären Christian Beijer har stulits från Gustav Adolf kyrka i Sundsvall. Två män i 40-årsåldern har tagits in för förhör. Efter husrannsakan släpptes männen. De är dock fortfarande misstänkta.

Ett Securitas-team åkte till kyrkan på ett inbrottslarm vid halv sju-tiden imorse. Där konstaterades att tavlan blivit skuren ur sin ramen. Polisen larmades och åkte dit. En brottsplatsundersökning har genomförts.

Okänd anledning

– Det är fruktansvärt. Jättetråkigt att man bara kan gå in och förstöra i en kyrka på det här sättet, säger Camilla Sellberg, informationsansvarig på Svenska Kyrkan i Sundsvall.

Det råder ännu oklarhet kring hur förövarna tagit sig in.

– Jag har ingen aning om varför man skulle vilja ta den. Jag tror inte det är av ekonomiska skäl, säger Camilla Sellberg.

Mittnytt har träffat konstnären bakom tavlan.

– Jag skulle uppskatta värdet till ungefär 150.000 kronor, säger Christian Beijer.

Polisen tar gärna emot tips och iakttagelser från allmänheten som gjorts mellan klockan sex och sju imorse.

Satte eld på tavlan

Det handlar om samma tavla som en kvinna av okänd anledning satte eld på i somras. Kvinnan stoppade in papper bakom ramen och tände på. Hon uttalade flera skällsord mot konstnären och försvann från kyrkan. Guider släckte sedan elden innan räddningstjänsten kommit till platsen.

Tavlan skänktes till GA-kyrkan av Christian Beijer år 1999.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.