Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det har varit tungt att jobba med podcasten om Johanfallet berättar Camilla Läckberg – hör henne berätta själv i klippet ovan. Foto: SVT

Camilla Läckberg efter att ha följt försvunna Johans liv: ”Varit en del tårar”

Uppdaterad
Publicerad

Den 7 november 1980 försvann 11-årige Johan Asplund spårlöst i Sundsvall. Samma datum i år släpper författaren Camilla Läckberg en podcast på fyra timslånga avsnitt om Johanfallet.

Fallet Johan är ett av de mest uppmärksammade försvinnandena i svensk kriminalhistoria.

Camilla Läckberg var själv sex år gammal när Johan Asplund försvann. Hon minns tydligt när det hände och berättar för SVT att det följt henne genom livet sedan dess.

Fallet Johan Asplund

Fick kontakt med mamman

I TV4:s pratshow Tilde träffade hon Johans mamma Anna-Clara Asplund sommaren 2021 när de båda var gäster där. Det ”klickade” mellan dem, och vänskapen som växte fram har nu utmynnat i podcasten om Johans liv.

Nu berättar Camilla Läckberg för första gången om hur det varit att jobba med skapandet av podden ”Pojken som aldrig kom hem”. Hon säger att det varit mycket emotionellt och ibland svårt, och att det påverkat henne starkt.

Historien om Johan Asplund

Podcasten har gjorts tillsammans med Johan Asplunds föräldrar Björn och Anna-Clara. De har länge velat berätta historien om Johan – bortom mediarubrikerna om sökpådrag, rättegångar och Thomas Quick.

– Vi vill inte att Johan ska bli bortglömd. Vi vill att Johans minne ska leva vidare, säger Anna-Clara Asplund till SVT.

Besökte Bosvedjan

I juni i år var Camilla Läckberg på plats i Bosvedjan i Sundsvall där Johan bodde vid tiden för försvinnandet. Det för att träffa Johans föräldrar och ”gå i Johans fotspår”.

– Vi har fått en väldigt fin kontakt, jag tycker om att umgås med dem, säger Camilla Läckberg.

Tisdag den 7 november släpper Podme ”Pojken som aldrig kom hem”.

Hör Camilla Läckberg berätta varför hon engagerat sig i Johanfallet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Johan Asplund

Mer i ämnet